Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει την είσοδο σε 963 Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, του υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, και του επικεφαλής της CIA, William Burns. Η απαγόρευση έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι μια απάντηση στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, μετά από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι πρόσθεσε 26 νέα ονόματα σε έναν κατάλογο Καναδών που τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία. Συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των αρχηγών άμυνας, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας και της Sophie Gregoire Trudeau, συζύγου του πρωθυπουργού Justin Trudeau.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ρωσικές απαγορεύσεις ήταν μια απαραίτητη απάντηση και έχουν στόνο «να αναγκάσουν το κυβερνών αμερικανικό καθεστώς, το οποίο προσπαθεί να επιβάλει μια νεοαποικιακή παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες στον υπόλοιπο κόσμο, να αλλάξει τη συμπεριφορά του, αναγνωρίζοντας τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα».
Ο Biden, ωστόσο, υπέγραψε νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Biden στηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία
Πέρα από ανθρωπιστική βοήθεια, το νέο πακέτο θα παρέχει και έξτρα εξοπλισμό στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα τους παρέχουν, λοιπόν, 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε γενική οικονομική στήριξη, 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την κατάρρευση της ουκρανικής γεωργίας και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια των προσφύγων.
Η χρηματοδότηση προορίζεται να υποστηρίξει την Ουκρανία μέχρι τον Σεπτέμβριο, και αντισταθμίζει ένα προηγούμενο μέτρο έκτακτης ανάγκης που παρείχε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολάρια ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της. Ακόμα 9 δισ. δολάρια θα δοθούν για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών». Το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης.
Το νέο πακέτο επισφραγίζει την συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, αλλά και τις αλληλεπικαλυπτόμενες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Biden. Παρόλο που προσπαθεί να αναπροσανατολίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική για να αντιμετωπίσει την Κίνα, συνεχίζει με στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Yoon Suk-yeol, στον οποίο δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Νότιας Κορέας για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε βορειοκορεάτικης απειλής.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Νότια Κορέα – ΗΠΑ: Συμφωνία για αντιμετώπιση «οποιασδήποτε απειλής από τη Βόρεια Κορέα»
Erdogan: Πού αποσκοπεί με την αντίθεση του στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;