Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δε θα ζητήσει άμεσα πληρωμή σε ρούβλια για τo φυσικό αέριο, παρά τις αρχικές «απειλές». Μάλιστα, εξετάζεται η πληρωμή σε ρούβλια να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, που εξάγει η Ρωσία, αφού ο πρόεδρος της Δούμας, Vyacheslav Viktorovich Volodin, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια» είπε, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας. Περίπου το 60% των εισαγωγών φυσικού αερίου πληρώνεται σε ευρώ και το υπόλοιπο σε δολάρια.

Ο Vladimir Putin θέλει να το αλλάξει αυτό, απαιτώντας από τους ξένους εισαγωγείς φυσικού αερίου να αγοράζουν ρούβλια και να τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν τον κρατικό προμηθευτή Gazprom.

Οι εισαγωγείς θα έπρεπε να βρουν μια τράπεζα που θα ανταλλάσσει ευρώ και δολάρια με ρούβλια. Αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, επειδή ορισμένες ρωσικές τράπεζες είτε έχουν αποκλειστεί είτε αποκοπεί από το τραπεζικό σύστημα SWIFT που διευκολύνει τις διεθνείς πληρωμές.

Η πληρωμή της Ρωσίας για το φυσικό αέριο στο νόμισμά της θα την βοηθούσε στην καλύτερη περίπτωση να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις, να στηρίξει την αξία του ρουβλίου ή να προστατεύσει τη ρωσική οικονομία, όπως δήλωσε ο Eswar Prasad, καθηγητής εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απαίτηση πληρωμών σε ρούβλι θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το νόμισμα και τη συναλλαγματική του ισοτιμία.

Παράλληλα, η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Το εξαγόμενο φυσικό αέριο από την Ρωσία αντιπροσωπεύει το 55% του φυσικού αερίου στην Γερμανία, ένα ποσοστό που μειώθηκε κατά 40% πρώτο τρίμηνο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες, πριν από τα μέσα του 2024.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Βέλγιο: Η εισαγωγή ρώσικων διαμαντιών προκαλεί τον Volodymyr Zelensky

Ουκρανία: Ανασύνταξη ή απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων – Δεν πείθει τη Δύση η δέσμευση του Putin

Volodymyr Zelensky προς Δύση: «Φοβάστε τη Ρωσία και αυτό σας κάνει συνεργούς»