Το Κρεμλίνο έθεσε ξανά το φάσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία, καθώς το σχέδιο της Ρωσίας είναι να κρατήσουν μια πόλη-κλειδί στο νότο της χώρας. O Dmitry Medvedev, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, είπε ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιούσε μόνο συμβατικά όπλα. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας του Putin, ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» ήταν προτεραιότητα.

Η Ρωσία έχει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Σε συνέντευξή του, ο Medvedev είπε ότι το δόγμα της Ρωσίας δεν απαιτεί από τον εχθρό να χρησιμοποιήσει πρώτα τέτοια όπλα. «Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, να σας τα θυμίσω.

Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές μας αποτρεπτικές δυνάμεις. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».

Αν και ο Putin αρνείται ότι θα επιτεθεί με πυρηνικά όπλα, οι απειλές δεν σταματούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, είχε αναφέρει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα».

«Πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα η Ρωσία»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, εκτιμά ότι η πιθανότητα να κάνει η Ρωσία χρήση στα πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο πιθανή». Χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που είχε πληγεί από πυρηνική επίθεση.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, εκφράζει συνεχώς την αντίθεσή της σε αυτές τις επιθέσεις. Ο Kishida επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Rahm Emanuel.

«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Emanuel στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Kishida στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Zelensky: «Έχουμε επιφέρει ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία» – Ολοκληρώθηκε το «πρώτο στάδιο» του ρωσικού σχεδίου

ΗΠΑ και Ε.Ε υπογράφουν συμφωνία για υγροποιημένο φυσικό αέριο – Πόσο μειώσει την «εξάρτηση» από την Ρωσία

Μαριούπολη: «Μπορεί και να είναι 300 οι νεκροί από την επίθεση στο θέατρο»