Έκτακτα μέτρα παίρνει η Γερμανία και η Ιταλία για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni εντάχθηκε στο έργο της Qatar Energy για επέκταση της παραγωγής από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, ημέρες αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες στην Ιταλία.

Η Eni θα κατέχει μερίδιο μόλις πάνω από το 3% στο έργο North Field East των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy σε τελετή υπογραφής στη Ντόχα. Την Παρασκευή, η Eni είπε ότι θα λάβει μόνο το 50 τοις εκατό του φυσικού αερίου που ζητήθηκε από τη ρωσική Gazprom, και κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα με μειωμένες προμήθειες. Η Ρώμη κατηγόρησε την Gazprom ότι διαδίδει «ψέματα» σχετικά με τις περικοπές.

Η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream κατά 40%, στη συνέχεια κατά 33%, επικαλούμενη ένα τεχνικό πρόβλημα. Αυτό που πιστεύουν, όμως, οι περισσότερες χώρες είναι ότι η Ρωσία εκδικείται τη Δύση για τις κυρώσεις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, την Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιριών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης.

Άλλωστε, το LNG, μια μορφή αερίου που διευκολύνει τη μεταφορά, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Θα βοηθήσει το Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό έως το 2027, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα.

Πώς αντικαταστήσει το φυσικό αέριο η Γερμανία

Η Γερμανία θα λάβει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της απέναντι στις πρόσφατες μειώσεις των παραδόσεων ρωσικού αερίου. Μια πιθανή λύση είναι η αυξημένη χρήση άνθρακα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.

«Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται κι ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους. Έτσι, θα μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη, όμως η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Habeck. Η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία.

Ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, αποκάλυψε στις αρχές Ιουνίου, ότι οι χώρες που αρνήθηκαν να πληρώσουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου υπό τους νέους όρους είχαν αποκλειστεί από τον εφοδιασμό τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, ο Dmitri Peskov δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στις 9 Ιουνίου ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Δήλωσε ότι τα έθνη που συνεχίζουν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία υπόκεινται στο νέο σύστημα.

Οι χώρες που αποκλείστηκαν είναι οι Βουλγαρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία, καθώς και η Δανία, αφού δεν κατάφεραν να πληρώσουν την προμήθεια στο Rubble. Στις 27 Απριλίου, η Gazprom ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Bulgargaz και την PGNiG στη Βουλγαρία και την Πολωνία, αντίστοιχα, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ερντογάν: Το θέμα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών θα θέσει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Γαλλία: Ώρα «μηδέν» για Macron και Melenchon – Σε ποιον δίνουν προβάδισμα οι δημοσκοπήσεις στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών

Κτηνωδία στη Σαντορίνη: Σκότωσαν και κρέμασαν γατάκι στην πόρτα της προέδρου της Κοινότητας του Καμαριού