Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης για ακόμα μια μέρα, ενώ η Ρωσία περνά σε νέες προκλητικές ενέργειες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του δεν έχουν αρκετά «βαριά» όπλα, ενώ σχεδόν 120.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, είπε σήμερα Πέμπτη, πως η Μαριούπολη έχει «καταληφθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Interfax. «Η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των αμάχων» σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.
Ακόμα, ισχυρίστηκε πως 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 υπερασπίζονται, ακόμα, το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Δύο κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν προηγουμένως έτοιμοι να κατευθυνθούν στη Μαριούπολη για να διαπραγματευτούν την εκκένωση στρατιωτών και αμάχων. Παράλληλα γίνονται κατηγορίες για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση της πόλης, ο οποίος «δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Azovstal δε λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Irina Vereşuk. Συγκεκριμένα, οι άμαχοι δεν μεταφέρθηκαν από τα ρωσικά λεωφορεία εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα.
Η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε μια ερημωμένη και κατεστραμμένη πόλη. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι στην πόλη των 400.000 κατοίκων, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.
Ακόμα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σχέδιο τους και στην περιοχή Luhansk της Ουκρανίας έχουν καταλάβει το κέντρο Rubizhne και το κοντινό χωριό Kreminna. Τα βίντεο από εκεί έρχονται αφότου ο περιφερειακός στρατιωτικός διοικητής είπε ότι το 80% της περιοχής του Luhansk βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Η σημαία της Σοβιετικής νίκης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αρχίζει να εμφανίζεται στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας ενόψει του εορτασμού της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 9 Μαΐου.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τον τελευταίο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στόχος είναι μια βασική εμπορική τράπεζα και «ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 40 ατόμων και οντοτήτων με επικεφαλής τον ορισμένο από τις ΗΠΑ Ρώσο ολιγάρχη, Konstantin Malofeyev».
Τι θέλει να πετύχει η Ρωσία;
Η Ρωσία φαίνεται να μην φοβάται τις κυρώσεις και να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την περιοχή Αρχάγγελσκ της βόρειας Ρωσίας προς το σημείο δοκιμών Kura στην άπω ανατολή της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν πριν από τη δοκιμή πυραύλων και την παρακολούθησαν στενά.
«Τέτοιες δοκιμές είναι ρουτίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, John Kirby. Ο Ρώσος πρόεδρος σίγουρα θα ήλπιζε ότι η κίνηση θα θορυβούσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στην προσπάθεια βοηθήσουν την Ουκρανία, όπως έκανε με τις απειλές για την χρήση πυρηνικών όπλων των Φεβρουάριο.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, όπως και ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trideau, μαζί με άλλους δυτικούς και ευρωπαίους αξιωματούχους αποχώρησαν από την σύνοδο των G20, όταν ο Ρώσος εκπρόσωπος ξεκίνησε την ομιλία του. Οι κινήσεις αυτές συμβολίζουν τις προθέσεις της Δύσης να συνεχίσουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την οικονομία της Ρωσίας.
Με πληροφορίες από CNN.com
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Debate για γερά νεύρα: Ο Emmanuel Macron κέρδισε την Marine Le Pen σύμφωνα με δημοσκόπηση
Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μας ημέρες» – Η Ρωσία ζητά να παραδοθούν μέχρι το μεσημέρι