Μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για προβοκάτσια της Ρωσίας, με βίντεο που να αποτυπώνει έναν ψεύτικο πόλεμο ώστε να το χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να εισβάλλει στην Ουκρανία, οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν πως ο Vladimir Putin επιταχύνει τις προετοιμασίες.

Αναφέρεται μάλιστα πως έχει αναπτύξει ήδη το 70% των δυνάμεων, που θεωρεί πως χρειάζονται για μια τέτοια επιχείρηση, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα και ενδέχεται να διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για να εξαπολύσει την επίθεσή της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, διευκρίνισαν πως δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν ο Vladimir Putin διατάξει επίθεση – για την ακρίβεια είναι διχασμένοι – αλλά καταπώς φαίνεται θέλει να έχει όλες τις δυνατές επιλογές στα χέρια του. Όσο αυξάνει και την στρατιωτική του δύναμη – αναμένεται να φτάσει τους 150.000 άνδρες στα μέσα του μήνα- τόσο πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση.

Ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους εκτίμησε ότι μια πλήρης εισβολή, με στόχο την κατοχή εδαφών επ’ αόριστον, πιθανότατα θα ήταν δύσκολη για τη Μόσχα. Όλα δείχνουν ότι οι πολίτες της Ουκρανίας δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια κυβέρνηση υποχείριο της Μόσχας, δημιουργώντας ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης.

Viktor Medvedchuk, ο wingman του Putin: Ποιος είναι ο πολιτικός που βρίσκεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία;

Βαρύ ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία σε ενδεχόμενη εισβολή

Στην περίπτωση που το χειρότερο σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε χρειάζονται 48 ώρες για να ανατρέψει τον Volodymyr Zelensky η Ρωσία, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος, προκαλώντας 25.000-50.000 απώλειες σε αμάχους. Για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι απώλειες θα ήταν 5.000-25.000 στρατιώτες και για τις ρωσικές 3.000-10.000, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια ρωσική επίθεση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συναγερμό στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περίπου 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη, ως απάντηση στην κρίση, συμπεριλαμβανομένων 1.700 που θα σταλούν στην Πολωνία.

Ρωσία: Αρνείται την εισβολή στην Ουκρανία αλλά…

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή και διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια. Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει τον Putin, όταν έχουν αναπτυχθεί 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Και όχι μόνο αυτά, καθώς ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας.

Άλλα έξι σκάφη του είδους θεάθηκαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις, με μαχητικά και βομβαρδιστικά.

Ε.Ε. – Ρωσία: Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα για την διακοπή του φυσικού αερίου

Με πληροφορίες από Guardian