Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, διέταξε δύο ανώτερους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) να τεθούν υπό κράτηση σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατηγορούμενοι για «παροχή εσφαλμένων πληροφοριών για την Ουκρανία». Ο Sergei Beseda, επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρησιακών Πληροφοριών της FSB, και ο αναπληρωτής του, Anatoly Bolyuk, φαίνεται να θεωρήθηκαν εμπόδιο στις προσπάθειες του Putin να δικαιολογήσει την επέκταση του στην Ευρώπη.

Δεν είναι οι μόνοι που επιπλήττουν τον Putin, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και έχει ανυπολόγιστες απώλειες, τόσο για τον ουκρανικό όσο και για τον ρωσικό στρατό. Ο αρχηγός του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, Oleksiy Danilov, ισχυρίστηκε ότι αρκετοί Ρώσοι στρατηγοί έχουν απολυθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η FSB, γνωστή ως Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti, είναι μια από τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών που σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κατά το 1990. Αποτελεί τη μεγαλύτερη υπηρεσία ασφαλείας στην Ευρώπη και το ένα «βασικό εργαλείο» στο οπλοστάσιο του Putin, καθώς με αυτό διατηρεί τον έλεγχο στη ρωσική κοινωνία και στα πρώην σοβιετικά κράτη.

Η FSB ιδρύθηκε το 1995 από τότε Πρόεδρο, Boris Yeltsin, ο οποίος δυνάμωσε την υπηρεσία. Ο Yeltsin διόρισε τον Putin ως διευθυντή της FSB το 1998 και τον χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα στη Ρωσία. Ήταν ένας τρόπος για να καταστείλει τους Τσετσένους αντάρτες. Στεγάζεται στο πρώην αρχηγείο της KGB στη Μόσχα, που κατά την σοβιετική εποχή ήταν υπεύθυνη για την αντικατασκοπεία, την αντιτρομοκρατική και τη στρατιωτική επιτήρηση.

Πώς μπαίνει κάποιος στην FSB

Η στρατολόγηση των κατασκόπων είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι άκρως μυστικοί. Ωστόσο, μια δικαστική υπόθεση των ΗΠΑ του 2015 που αφορούσε το FBI περιέγραψε τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν τρεις Ρώσοι πράκτορες για τη στρατολόγηση κατασκόπων.

Η δικαστική υπόθεση είχε να κάνει με τις προσπάθειες που υποτίθεται ότι έγιναν από Ρώσους πράκτορες για να στρατολογήσουν τον Carter Page, πρώην σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Donald Trump. Αν και η υπηρεσία αρνείται ότι τον προσέγγισε, αναγνώρισε ότι τα έγγραφα, που κατείχε το FBI, αναφέρονται σε αυτόν ως στόχο πρόσληψης. Το CNN έλαβε έγγραφα που υποβλήθηκαν από το FBI κατά τη διάρκεια της δίκης και περιέγραψε τρία στάδια στη διαδικασία πρόσληψης.

Στο πρώτο στάδιο, χτίζουν μια σχέση με τον «υποψήφιο». Οι πράκτορες αξιολογούν εάν το άτομο είναι ένας πιθανός στόχος με βάση την προσωπικότητα, το επάγγελμα και τις διασυνδέσεις. Έτσι, προσπαθούν να ξεκινήσουν μια περιστασιακή σχέση. Στην συνέχεια τον δοκιμάζουν για να δουν αν κάνει για την θέση. Ο ενθουσιασμός του στόχου για περαιτέρω επικοινωνία ελέγχεται από τα άτομα που έρχονται σε επαφή και εξετάζονται πιθανές μέθοδοι για να δελεάσουν τον στόχο να μοιραστεί πληροφορίες.

Στο τελικό στάδιο, ο υπεύθυνος προσλήψεων πλησιάζει τον στόχο, χρησιμοποιώντας όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με εκείνον, το υπόβαθρό του και τα μέσα πειθούς για συνεργασία.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Wali: Ο Καναδός sniper της Ουκρανίας είναι ζωντανός και δίνει απαντήσεις – «Έμαθα τελευταίος ότι έχω πεθάνει»

Ρωσία: Σχεδιάζει να απαγάγει ανθρώπους από τη Χερσώνα – Θα τους μεταφέρει σε ρωσικό έδαφος