Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, οραματίστηκε μια ταχεία κατάκτηση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και μια – το ίδιο γρήγορη- παράδοση του προέδρου της, Volodymyr Zelensky, η πραγματικότητα, απέχει έτη φωτός. Οι ρωσικές δυνάμεις, στέκονται ανίκανες να προσεγγίσουν το Κίεβο, όχι μόνο εξαιτίας της έντονης αντίστασης του ουκρανικού στρατού αλλά και λόγω της έλλειψης καυσίμων.
Μετράμε την πέμπτη ημέρα πολέμου και η Ρωσία ακόμη δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει καμία μεγάλη ουκρανική πόλη και κυρίως τον κύριο στόχο της: το Κίεβο.
Μια μικρή λεπτομέρεια, η έλλειψη καυσίμων, έχει οδηγήσει τη Ρωσία σε μια ντροπιαστική κατάσταση, και έχουν καταστήσει τα ρωσικά οχήματα ευάλωτα στα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία έχουν βγει στους δρόμους κατά εκατοντάδες.
Roman Abramovich: O ιδιοκτήτης της Τσέλσι μεσολαβεί για την ειρηνική διευθέτηση Ουκρανίας – Ρωσίας
Επίσης, τα στρατεύματα της Ουκρανίας είναι αρματωμένα με Javelin πυρομαχικά, ενώ η σθεναρή αντίσταση των ίδιων των κατοίκων της χώρας, έχει αφήσει δεκάδες ουρές ρωσικών οχημάτων κολλημένες στους ουκρανικούς δρόμους, με βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα social media, να δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να ρωτούν, αστειευόμενοι, Ρώσους στρατιώτες αν θέλουν να τους βοηθήσουν να μεταφερθούν πίσω στην περιοχή τους.
Παρότι το Κίεβο δεν βρίσκεται μακριά από τα σύνορα της Λευκορωσίας (η οποία βοηθάει τη Ρωσία στην εισβολή), η Ουκρανία είναι μια μεγάλη περιοχή και από την αρχική επίθεση, ο ρωσικός στρατός και οι – κατά βάση- μηχανικές στρατιωτικές δυνάμεις του, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κατάκτηση όλης της χώρας.
Η Ρωσία, έχει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου, έχοντας ξοδέψει 61.7 δισ. δολάρια σε άμυνα, το 2020. Σύμφωνα με την Global Firepower, η οποία αναλύει τις στρατιωτικές δυνατότητες χωρών ανά τον κόσμο, η Ρωσία, είναι η δεύτερη ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία κατατάσσεται στην 22η θέση από τις 140 στο σύνολο.
Πριν την εισβολή, η Ρωσία, υπολόγισε πως 200.000 στρατεύματα θα εισβάλουν στα ουκρανικά σύνορα. Επιπλέον, η Μόσχα επιστράτευσε τα βαλλιστικά συστήματα Iskander, τανκ και πυροβολικά. Από την Πέμπτη το πρωί, η Ρωσία έθεσε σε ισχύ 250 βαλλιστικά και πυραύλους κρουζ, σε διαφορετικούς στόχους στην Ουκρανία, ενώ τανκ, αρματωμένα οχήματα και ηλεκτρονικές πολεμικές συσκευές, εισήχθησαν στην πληγείσα χώρα.
Και η Ουκρανία αλλά και η Ρωσία, αναπτύσσουν τους στρατούς τους, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η Ρωσία υπερισχύει, σε στρατιωτικό δυναμικό (850.000 στρατιώτες ενάντια στους 250.000 Ουκρανούς) αλλά και σε όπλα. Όσον αφορά τις εναέριες δυνάμεις, η Ρωσία έχει 4.100 πολεμικά σκάφη, σε αντίθεση με τα μόλις 318 της Ουκρανίας.
Να σημειωθεί πως και οι δυο χώρες, έχουν χάσει αρκετά πολεμικά σκάφη τους κατά τη διάρκεια της μάχης των τελευταίων ημερών.
Παρόλα αυτά, ύστερα από πέντε ημέρες σκληρών συγκρούσεων και εκατοντάδων χιλιομέτρων οδήγησης, οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να ανανεώσουν τα καύσιμα, τα πυρομαχικά και το ανθρώπινο δυναμικό τους.