Μιας αναγνώρισης αυτονομίας, μύριες κυρώσεις έπονται. Από χθες το βράδυ, όλος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται επί ποδός για να λάβει δράση απέναντι στην πράξη πολέμου που έκανε ο Vladimir Putin με την αναγνώριση της αυτονομίας των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, με προφανή στόχο να δικαιολογήσει την εισβολή του εκεί, δίχως αυτό να θεωρηθεί έναρξη πολέμου. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Αυστραλία έχουν εκφράσει με κάθε επισημότητα την καταδίκη τους στη Ρωσία και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις που θα είναι άμεσες και όσο πιο σκληρές γίνεται.

Ήδη η Κομισιόν και η Υπηρεσία Εξωτερική Δράσης της Ε.Ε. έχουν ετοιμάζει προς ψήφιση ένα καταστατικό κυρώσων προς μέλη της Ένωσης που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με τη Ρωσία και τις δύο αυτόνομες περιοχές σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με την πρόταση που θα κατατεθεί, οι κυρώσεις αφορούν σε 27 πρόσωπα και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, προπαγανδιστές, στρατιωτικό προσωπικό και οικονομικές οντότητες που η Ε.Ε. θεωρεί ότι έχουν παράνομη δραστηριότητα στις δύο αυτές περιοχές.

Παράλληλα, η Ε.Ε. θα επιβάλλει κυρώσεις σε 351 Ρώσους νομοθέτες που ψήφισαν για την αναγνώριση της αυτονομίας, καθώς και τους 11 νομοθέτες που έκαναν την πρόταση για την αναγνώριση και την εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων στο Ντόνμπας. Η Κομισιόν θέλει να δείξει απέναντι στη Μόσχα ακόμα πιο σκληρή στάση απ΄αυτή που είχε δείξει το 2014 μετά την Κριμαία. Το CNN επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη που υποστηρίζει ότι σχεδόν όλα τα μέλη της Ε.Ε. είναι σύμφωνα με αυτές τις κυρώσεις, αλλά υπάρχουν κράτη με δεσμούς με τη Ρωσία που μπορούν να κάνουν άνω-κάτω το μπλοκ αν ασκήσουν βέτο.

Ουκρανική κρίση: Γιατί το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ αποτελούν στόχο για τον Putin;

Η Γερμανία βάζει προσωρινό τέλος στο Nord Stream 2

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις κρατών που θέλουν να ακολουθηθεί μια σταδιακή επιβολή κυρώσεων, κάτι που δείχνει ότι ίσως υπάρξει δειλία και πισωγύρισμα στο ενιαίο μέτωπο που επιθυμεί να δείξει η Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία. Η Εσθονία πάντως, μια από τις χώρες που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν μια χαλαρή ρητορική, στάθηκε απόλυτα απέναντι στον Putin διά στόματος του Προέδρου της Alar Karis.

«Η απόφαση του Προέδρου Putin να αναγνωρίσει ως αυτόνομες τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ είναι αδικαιολόγητη και άσχημη, αφού καταπατά το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Εσθονία δε μπορεί να το δεχτεί αυτό. Η κρίση ασφάλειας των τελευταίων μηνών έχει για ακόμα μια φορά δείξει ποιος είναι αυτός που διαταράσσει και ποιος είναι το θύμα. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι άμεση, αποτελεσματική και ενωμένη. Αυτό σημαίνει κυρώσεις».

Η Γερμανία πάντως έκανε ήδη ένα πρώτο μεγάλο βήμα και πήρε μια απόφαση που στέλνει ισχυρό μήνυμα στον Putin. Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, η έγκριση του οποίου έχει μπει σε παύση, σύμφωνα με δήλωση του Olaf Scholz σε συνέντευξη με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Micheal Martin.

«Έχοντας στο μυαλό όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες, πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση, ιδίως ως προς τον Nord Stream 2. Ακούγεται πολύ τεχνοκρατικό, αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα για να σταματήσουμε την έγκριση του αγωγού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Scholz.

Ο Boris Johnson ανακοίνωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο σε μια έκτακτη συνεδρίαση ότι η Βρετανία θα επιβάλλει κυρώσεις σε 5 τράπεζες της Ρωσίας: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank. Παράλληλα, κυρώσεις θα επιβληθούν και σε τρεις ιδιώτες με τεράστια περιουσία. Πρόκειται για τους Gennady Timchenko, Boris Rotenberg και Igor Rotenberg, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν, θα τους απαγορευτεί να ταξιδέψουν στη Βρετανία και θα απαγορεύσουν σε ιδιώτες και οργανισμούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.