Σε νησιά που διεκδικεί το Τόκιο κάνει ασκήσεις η Ρωσία, όπως ανέφεραν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες Νήσους, με πάνω από 3.000 στρατιώτες και πολύ ισχυρό εξοπλισμό.

Η είδηση αυτή έρχεται αφότου η Μόσχα διέκοψε τις συνομιλίες με την Ιαπωνία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν διευκρινίζεται σε ποιο σημείο του νησιωτικού συμπλέγματος που βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας και το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, γίνονται οι ασκήσεις. Το βορειότερο από τα νησιά που συνδέουν την Ιαπωνία και τη Ρωσία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ασκήσεις γίνονται σε έδαφος που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διεκδικεί το Τόκιο. Τα τέσσερα νησιά, οι Νότιες Κουρίλες, όπως τα αποκαλεί η Ρωσία ή αλλιώς Βόρεια Εδάφη, σύμφωνα με την Ιαπωνία, αποτελούν αντικείμενο μιας διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 70 χρόνια. Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω αυτού.

Σύμφωνα με το Interfax, οι ασκήσεις της Ρωσίας περιελάμβαναν απόκρουση αμφίβιου πολέμου (πόλεμος με ναυτικά πλοία), συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αμυντικών αεροσκαφών που μεταφέρουν στρατεύματα και τεστάρισμα δεξιοτήτων για τη λειτουργία συστημάτων ελέγχου πυρός κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιαπωνία αντέδρασε και τερμάτισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις. Η κίνηση και οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ιαπωνία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με πηγές. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία 25 ακόμα Ρώσων και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 81 ρωσικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Zelensky: «Έχουμε επιφέρει ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία» – Ολοκληρώθηκε το «πρώτο στάδιο» του ρωσικού σχεδίου

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα της Ιαπωνίας – Νέο ανοιχτό μέτωπο για τη Δύση

Μαριούπολη: «Μπορεί και να είναι 300 οι νεκροί από την επίθεση στο θέατρο»