Ρώσοι εισαγγελείς, καταδίκασαν τον φυλακισθέντα πολιτικό αντίπαλο του Putin, Alexei Navalny σε 13 χρόνια φυλάκισης, με νέες κατηγορίες για απάτη. Ο Navalny, ο πιο δεινός εγχώριος κριτής του προέδρου Putin, φυλακίστηκε το προηγούμενο έτος, αφού επιβίωσε από απόπειρα δηλητηριασμού, για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.

Πλέον, αντιμετωπίζει κατηγορίες υπεξαίρεσης και μη τήρησης των δικαστικών κατηγοριών και έχει τεθεί υπόδικος, στις φυλακές λίγο έξω από τη Μόσχα, όπου ήδη εκτίει ποινή 2.5 ετών.

«Αιτούμαι, ο Navalny να εκτίσει ποινή 13 ετών και άλλα δύο χρόνια δικαστικής επιτήρησης», είπε η δικαστική εκτελεστής, Nadezhda Tikhonova, όπως αναφέρθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτελεστής, ζήτησε ο Navalny να σταλεί σε ειδική πτέρυγα φύλαξης, κάτι που θα τον εντάξει σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες φυλάκισης, με συγκρατούμενους οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά συρροή. Τέλος, ζήτησε από τον καταδικασθέντα να πληρώσει πρόστιμο των 1.2 εκατομμυρίων ρούβλιων (8.685 δολάρια).

Μια φυλάκιση που πλήττει την ελευθερία λόγου

«Δεν μπορείς να βάλεις τους πάντες στη φυλακή. Ακόμα και αν ζητήσεις 113 χρόνια φυλάκισης, δεν θα τρομάξεις ούτε εμένα ούτε τους ομοίους μου», είπε στο δικαστήριο ο Navalny, όπως ανέφερε η ομάδα αντιπροσώπων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Navalny είναι «ένα απόλυτα αθώο πρόσωπο, το οποίο δικάζεται επειδή λέει ανοιχτά την αλήθεια για την εγκληματική δραστηριότητα του Putin», λέει ο Lyubov Sobol, πολιτικός ακτιβιστής και υποστηρικτής του Navalny, ο οποίος – όπως οι Yarmysh και Volkov- έχει φύγει από τη Ρωσία.

Ερευνητές κατηγορούν τον Navalny, ότι υπέκλεψε για προσωπική χρήση, αρκετά εκατομμύρια δολάρια, που είχαν δοθεί ως δωρεές στις πολιτικές οργανώσεις του.

Πριν φυλακιστεί, ο Navalny ήταν ο no1 αντίπαλος της Ρωσίας και η ομάδα του, συνήθιζε να δημοσιεύει έρευνες που αφορούσαν τον πλούτο της ρωσικής ελίτ, οι οποίες έπαιρναν εκατομμύρια views στο Youtube.

Η δηλητηρίαση του Navalny το 2020, με στρατιωτικό στέλεχος που προσβάλει το νευρικό σύστημα και η μετέπειτα σύλληψη του από την Γερμανία, πυροδότησε ευρεία αντίδραση διεθνώς, καθώς και κυρώσεις από πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Ρωσία

Μετά τη σύλληψη του, οι πολιτικές οργανώσεις του Navalny, κατά μήκος της χώρας, χαρακτηρίστηκαν ως «εξτρεμιστικές» και καταργήθηκαν, ενώ πολλά από τα μέλη τους φυγαδεύτηκαν από τη Ρωσία, φοβούμενοι πως θα δικαστούν.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν περισσότερο την πληροφορία που μεταδίδεται στο εγχώριο κοινό, η Ρωσία αυτό το μήνα, προχώρησε σε περιορισμό στην πρόσβαση σε Twitter, Facebook και Instagram, ενώ μπλόκαρε ιστοσελίδες αρκετών ανεξάρτητων ειδησεογραφικών μίντια.

Στο Instagram, ο Navalny κατηγόρησε τις κινήσεις της κυβέρνησης της χώρας του και κάλεσε τους υποστηρικτές του σε διαμαρτυρία, παρά την μεγάλη πιθανότητα επιβολής προστίμων και σύλληψης του.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημόσιας ομιλίας του, ο Navalny καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας πως είναι «καθήκον όλων να την καταδικάσουν».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά μήκος της Ρωσίας, όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος οργανισμός OVD-Info.

πηγή: The Guardian

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Ο «μυστικός στρατός» που δεν μπορεί να κερδίσει η Ρωσία

Πετρέλαιο: Η τιμή του πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – Από τι επηρεάζεται

Ουκρανία: Εδώ κουμάντο κάνουν οι γυναίκες – Έμειναν πίσω, πήραν τα όπλα και αντιστέκονται