Τα «πήρε» η Ρωσία με το εμπάργκο από τις Δυτικές εταιρείες, οι οποίες τα μάζεψαν και έφυγαν από την χώρα, απομονώνοντάς την ουσιαστικά από το cool lifestyle του τρίπτυχου McDonald’s, Starbucks και iPhone. Περνά στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο, λοιπόν, μετά από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και κάνει σχέδια για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών.
Αφού παγκόσμιες και παντοδύναμες εταιρείες δήλωσαν ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola και Pepsi, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων, στις οποίες η ξένη ιδιοκτησία υπερβαίνει το 25%.
Η Burger King ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλη την εταιρική της υποστήριξη στη ρωσική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών, του μάρκετινγκ και της αλυσίδας εφοδιασμού. Η επωνυμία διευθύνεται από τοπικούς συνεργάτες μέσω franchise. Επίσης, η Shell ανακοίνωσε τα σχέδια αποχώρησης της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η BP δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει το μερίδιό της σε μεγάλα έργα, ενώ η Unilever δήλωσε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Putin θα πιέσει να «εισαγάγει εξωτερική διαχείριση και στη συνέχεια να μεταβιβάσει αυτές τις επιχειρήσεις σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να εργαστούν. Υπάρχουν αρκετά νομικά και εμπορικά μέσα για να το πετύχουμε». Με κάποιον τρόπο προσπαθεί να βρει βιώσιμους τρόπους για να καταλάβει τις εταιρείες.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin, υποστήριξε τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέτρα για την «εισαγωγή εξωτερικής διοίκησης».
Οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ρωσία στη Δύση
Ο Dmitry Medvedev, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, χαρακτήρισε «ηλίθιες» τις εταιρείες που χορεύουν στους ρυθμούς της Ουάσινκτον και των Βρυξελλών, ενώ προειδοποίησε ότι η αντίδραση της Μόσχας θα είναι σκληρή. Είπε, επίσης, ότι χρησιμοποιεί μια «συμμετρική απάντηση» στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, «συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης ξένων περιουσιακών στοιχείων και της πιθανής εθνικοποίησής τους».
«Το ίδιο ισχύει και για την άρνηση ξένων εταιρειών να εργαστούν στη χώρα μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο VKontakte. Τέλος, αναφέρει ότι όποιοι και αν είναι οι λόγοι της φυγής, η επιστροφή των εταιρειών αυτών στην Ρωσία θα είναι δύσκολη.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια με σκοπό να ασκήσει πίεση στη Δύση μέσω οικονομικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξαγωγής ξυλείας, ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η Μόσχα ψήφισε και νόμους για την κατάσχεση αεροσκαφών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μισθώθηκαν στην Aeroflot και σε άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από δυτικούς οργανισμούς.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να αρνηθεί τις δεσμεύσεις πληρωμών της. Η Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους περίπου 117 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, για κρατικό δανεισμό, την επόμενη Τετάρτη. Αμφιβολίες, όμως, γεννούνται σχετικά με το εάν οι πληρωμές τοκομεριδίων θα γίνουν εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης στη ρωσική κεντρική τράπεζα και τους εμπορικούς δανειστές.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Ρωσία: Πώς η Κύπρος έγινε η αιτία της μέχρι στιγμής αποτυχίας της εισβολής
Κίνα: Η προώθηση της ρωσικής παραπληροφόρησης «σπάει» την ουδετερότητά της – Πού αποσκοπεί
Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin