Οι επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνονται, όπως ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο, τονίζοντας πως οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε και πυρπόλησε ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Το Vsevolod Bobrov ήταν κοντά στο Φιδονήσι, δήλωσε ο Serhiy Bratchuk, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού στη νότια Ουκρανία.

Παράλληλα συζητήσεις για την απομάκρυνση των πολιορκημένων Ουκρανών στρατιωτικών από το Αζοφστάλ, βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ διυλιστήριο χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στην Κρεμεντσούκ. Η «προστασία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε το Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ενώ τις αναγνώρισε ως αυτόνομες.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», κατά το ουκρανικό επιτελείο.

Ο Serhiy Haidai , ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, εξέδωσε μια σύντομη ενημέρωση στο Telegram σήμερα το πρωί. Υπέθεσε ότι οι Ρώσοι έκαναν άλλη μια απόπειρα να περάσουν τους Siverskyi Donets, περιγράφοντάς τους ως «ρατσιστές» και «ηλίθιους». Στη συνέχεια είπε: «Δεν καταφέρνουν να νικήσουν τους Ουκρανούς στη μάχη, έτσι οι ρατσιστές καταστρέφουν σκόπιμα την περιοχή, μετατρέποντάς την σε έρημο. Οι περισσότεροι οικισμοί μας έχουν καταστραφεί κατά 70%, αυτοί που βρίσκονται υπό κατοχή ακόμη περισσότερο».

Oι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα. Στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Πώς ο ποταμός εμποδίζει τα σχέδια της Ρωσίας

H ρωσική επίθεση από τον Βορρά ήταν λιγότερο επιτυχημένη, καθώς «μπαίνει στο παιχνίδι» ο ποταμός Siverskyi Donets. Ο ποταμός ξεκινά από τη Ρωσία και φτάνει στην Ουκρανία, σχηματίζοντας βάλτους, πεδιάδες και λίμνες, ενώ παντού έχει βράχους που εμποδίζουν μια στρατιωτική επίθεση.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι εμπόδισαν τις ρωσικές δυνάμεις να φθάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού, καταστρέφοντας πλωτές γέφυρες. Οι Ρώσοι προσπάθησαν και απέτυχαν να βάλουν αρκετούς πλωτήρες κατά μήκος του ποταμού σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα. Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το CNN δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις γέφυρες καταστράφηκαν και οι Ρώσοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Από μόνος του ο ποταμός είναι ένα φυσικό εμπόδιο, αλλά η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη οδηγήσει τους Ρώσους να αποσύρουν κάποιες μονάδες για να προστατεύσουν τη δυτική τους πλευρά.

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν μια σημαντική ζώνη στις περιοχές Kherson και Zaporizhzhia, αλλά οι προσπάθειές τους να μετακινηθούν βορειότερα ήταν σποραδικές. Στη Χερσώνα, για παράδειγμα, το 45% του πληθυσμού της περιοχής έχει φύγει. Ακόμα, συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους στην Οδησσό και άλλες παράκτιες περιοχές, χωρίς ιδιαίτερο σκοπό πέρα ​​από την τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Φινλανδία: «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση»

Καλό 2020: Η Βόρεια Κορέα επιβάλει lockdown μετά από τα «πρώτα κρούσματα κορονοϊού»

Ουκρανία: Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά από βίντεο που δείχνει Ρώσους να σκοτώνουν πισώπλατα δύο αμάχους