Αν μέχρι τώρα το μάτι της διεθνούς γεωπολιτικής ήταν αναμμένο στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο, ο Vladimir Putin αποφασίζει να κάψει το φαγητό και να αφαιρέσει το αλουμινόχαρτο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το επίσημο αίτημα βοήθειας που ζήτησε από την Κίνα, με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα στρατεύματα της Ρωσίας που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια, ακόμα και σε επίπεδο στρατευμάτων από την Κίνα, κι όπως ισχυρίζονται από τον Λευκό Οίκο, το αίτημα του Putin έχει τεθεί από τις πρώτες ημέρες στον Xi Jinping, κάτι που εξηγεί και έτι περισσότερο τη στάση που έχει κρατήσει η Κίνα μέχρι σήμερα. Δεν θέλει να σπάσει τους δεσμούς της με τον Putin, δεν θέλει όμως να τραβήξει περισσότερη προσοχή πάνω της, ενώ ούτως ή άλλως βρίσκεται υπό επίβλεψη στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα.

Γι΄αυτό και δεν έχει προχωρήσει επίσημα σε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο και αντιθέτως προωθεί την προπαγάνδα του Ρώσου Προέδρου. Από τις ΗΠΑ δεν υπάρχει πληροφόρηση για το είδος του υλικού που ζήτησε η Ρωσία, όμως σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ενημέρωση-προειδοποίηση των συμμάχων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για την στάση της Κίνας, με τις ενδείξεις τους να λένε πως ο Jinping σκέφτεται να προχωρήσει σε θετική ανταπόκριση.

Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στο ότι η Ρωσία έχει μεγάλες ελλείψεις σε συγκεκριμένο οπλισμό, με τον πόλεμο να μπαίνει αισίως στην τρίτη εβδομάδα του. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον τηρεί σιγήν ιχθύος στις προσεγγίσεις των δημοσιογράφων. Όλη η κατάσταση καθιστά πολύ σημαντική τη συνάντηση του Jake Sullivan, επικεφαλής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, που θα συναντηθεί αύριο στη Ρώμη με τον Yang Jiechi, τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει ξεκάθαρη προειδοποίηση του Sullivan πως αν προχωρήσει σε βοήθεια της Ρωσίας, θα υποστεί κι εκείνη διεθνείς κυρώσεις που έχει υποστεί ο Putin.

«Θα σιγουρέψουμε πως ούτε η Κίνα, ούτε κανείς άλλος θα αποπληρώσει τη Ρωσία για αυτές τις ήττες που υφίσταται. Αν πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέσα που θα το πετύχουμε αυτό, σας λέω ξανά πως δεν πρόκειται να τα πω όλα αυτά δημόσια, αλλά θα τα επικοινωνήσω ιδιωτικά στην Κίνα, όπως έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Sullivan.

Η γνωστοποίηση αυτού του αιτήματος φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, ιδίως από τη στιγμή που είναι επιβεβαιωμένο πως ο Putin είχε ενημερώσει τον Xi Jinping για την εισβολή στις αρχές Φεβρουαρίου και ο Κινέζος Πρόεδρος του είχε ζητήσει να περιμένει το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνάντηση τους άλλωστε στην Κίνα στις 4 Φεβρουαρίου, στην έναρξη των Αγώνων, συνοδεύτηκε από την υπογραφή μιας συνεργασίας δίχως όρια.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Iryna Sergeyeva: Η πρώτη Ουκρανή εθελόντρια των στρατιωτικών δυνάμεων που γίνεται υπολοχαγός

Από τους Ταλιμπάν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς: Αφγανοί πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι ξανά με τον ξεριζωμό

Όταν τα σοβιετικά τανκς μπήκαν στην Πράγα το 1968