Πριν από λίγες ημέρες γράψαμε για τον «μυστικό» στρατό της Ουκρανίας, αυτόν που πραγματικά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ρωσία. Δεν μιλάμε για στρατιώτες, αλλά για hackers, καθώς για χρόνια η Ουκρανία δέχεται κυβερνοεπιθέσεις. Ο Volodymyr Zelensky φρόντισε να επανδρώσει και αυτόν τον τομέα, με 300.000 hackers από όλον τον κόσμο να απαντούν στο κάλεσμα του.
Δεν είναι, όμως, ο μόνος που στρατολογεί hackers. Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν γνωστή για την δύναμή της στο hacking και πολλοί λένε ότι δεν έχει κάνει το ολοκληρωτικό της χτύπημα στην Ουκρανία, σε αυτόν τον τομέα. Κάτι fake video με τον Ουκρανό πρόεδρο και κάτι DoS attacks είναι παιχνιδάκια για εκείνη. Μπορεί το highlight να το κρατάει για το τέλος, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μπορεί να λάβει την βοήθεια της Κίνας.
Εδώ και καιρό η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες, παρότι το αρνούνται. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Κίνα έχει ήδη αποφασίσει να στηρίξει οικονομικά και με άλλα μέσα την Μόσχα. Μπορεί να μην στείλει τανκς, αλλά μπορεί να βοηθήσει στέλνοντας ανταλλακτικά ή ακόμα χειρότερα επιστρατεύοντας μερικούς από τους hackers της.
Αν ο Zelensky ζητά να αναπτύξει τον «στρατό των hackers» του, ποιος μας λέει ότι ο Putin δεν κάνει το ίδιο; Ειδικά όταν ο έλεγχος στο δίκτυο της Ρωσίας είναι εντατικός, μετά την επιβολή κυρώσεων. Μια βοήθεια εκτός ορίων, από την Ασία ας πούμε, είναι ιδανική. Η Κίνα θεωρείται μια χώρα με τεράστια δύναμη και πολλοί την κατατάσσουν στο νούμερο ένα στην λίστα των πιο επικίνδυνων χωρών στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων. Με την βοήθειά της θα μπορούσε να συντρίψει τον «μυστικό στρατό» της Ουκρανίας.
Ο λόγος είναι ότι αυτή η χώρα ευθύνεται για περίπου το 41% του παγκόσμιου hacking. Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προωθήσει τους νέους Κινέζους πολίτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και από «εγκληματίες» να γίνουν «επαγγελματίες».
Η Κίνα επιβραβεύει τους άριστους hackers
Υπάρχουν επιχορηγήσεις, ανταμοιβές και κίνητρα που δίνονται από την κυβέρνηση για όποιον επιδεικνύει αριστεία στον τομέα. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι όμως δίκοπο μαχαίρι. Το ποσοστό του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στην Κίνα είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και πολλοί τιμωρούνται για παράνομη δραστηριότητα. Η πραγματική πρόκληση για την κινεζική κυβέρνηση τώρα είναι να χρησιμοποιεί όλη αυτή την τεχνογνωσία στο hacking ως οπλοστάσιο για τους εχθρούς της. Έτσι, μερικοί εγκληματίες που επιδίδονται στην κυβερνοκατασκοπεία, έγιναν κυβερνητικοί hackers και διεξάγουν πολλές από τις κινεζικές επιχειρήσεις κατασκοπείας.
Οι προσπάθειες για την επαγγελματοποίηση των κρατικών ομάδων hacking συνδέονται με τον πολιτικό στόχο του προέδρου Xi Jinping για τη μείωση της διαφθοράς. Οι σχέσεις πατρωνίας μεταξύ των hackers και των πολιτικών είναι ακριβώς το είδος της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς που έχει στοχεύσει στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς.
Η κατασκοπεία δεν είναι αντίθετη με τους κανόνες, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών και της αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Τον Αύγουστο του 2021 η κυβέρνηση συγκέντρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πολιτική στον κυβερνοχώρο και άνοιξε 500.000 θέσεις εργασίας στον κυβερνοχώρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ήδη διαγωνισμούς, όπως το CyberPatriot, για την εύρεση ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να μπορεί να εξετάσει πλήρες φάσμα των επιλογών για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της επόμενης γενιάς hackers της Κίνας, αλλά προς το παρόν το ίδιο πρέπει να κάνει και οι hackers που δουλεύουν για λογαριασμό της Ουκρανίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την τόση ανάπτυξη του «κλάδου», δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Biden – Jinping: Οι λόγοι για τους οποίους η κλήση τους είναι τόσο σημαντική