Η Ρωσία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες ελέγχει αυτήν την στιγμή. Μία από τις βλέψεις της είναι να πουλήσεις στην Δύση τα αποθέματα σιτηρών που έχουν ξεμείνει στις αποθήκες. Ο μόνος τρόπος να το καταφέρει θα είναι παράνομα, αφού καμία χώρα δεν θα δεχόταν «ματωμένα» εμπορεύματα.
Έτσι, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης προς την Ρωσία, έχουν ένα σχέδιο για εξαγωγές σιτηρών μέσω τις Ουκρανίας.
Η Ρωσία στοχεύει στο να πουλήσει σιτηρά τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA Novosti.
Η Ουκρανία κατηγορεί ευθέως την Ρωσία για κατάφορη κλοπή των σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Ο πόλεμος ήδη προκαλεί σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διεθνώς, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα κατά την επόμενη χρονιά, που δεν θα υπάρχουν πια αποθέματα και προμήθειες.
Με ποιον τρόπο γίνεται το παράνομο εμπόριο των σιτηρών; Μέσω των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Ακόμη, την προηγούμενη εβδομάδα η ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό κατήγγειλε ότι η Ρωσία έστειλε στη Συρία, η οποία είναι σύμμαχος του Κρεμλίνου 100.000 τόνους κλεμμένων σιτηρών. Χαρακτήρισαν τις αποστολές ως «εγκληματικές δραστηριότητες».
Μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει παράκτια τμήματα της Ουκρανίας, μπλοκάροντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των σιτηρών.
Από την πλευρά της, η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση και περιορίζουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών.
Υπενθυμίζεται ότι το 29 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών προέρχεται από την Ουκρανία και την Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Κακοκαιρία Genesis: Άνοιξαν οι ουρανοί της Αττικής – Η πορεία της καταιγίδας μέχρι τη Δευτέρα
Ιταλία: Πρωτοφανής αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού – Θα γίνει η «νέα Σανγκάη»;
Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μείωσαν τους φόρους στα καύσιμα – Τι θα γίνει με την Ελλάδα;