Η άδεια τύπωσης της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, ανακλήθηκε από ένα δικαστήριο της Μόσχας, ο αρχισυντάκτης της Dmitry Muratov, πέρυσι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «πολιτική», όπως υποστηρίζει ο ίδιος. «Μια εφημερίδα σκοτώθηκε σήμερα. Έκλεψαν 30 χρόνια ζωής από το προσωπικό της. Στέρησε από τους αναγνώστες της το δικαίωμά τους να ενημερώνονται» έγραψε η επίσημη σελίδα της εφημερίδας στο Telegram.

«Το δικαστήριο Basmanny της Μόσχας ακύρωσε το πιστοποιητικό εγγραφής της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta» ανέφερε το έντυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εποπτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας Roskomnadzor είχε δηλώσει ότι η Novaya Gazeta δεν παρείχε το συντακτικό της καθεστώς εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου.

Η Novaya Gazeta ανέστειλε την έκδοσή της τον Μάρτιο μετά την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση για την αναστολή της αδειοδότησής της πάρθηκε μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, βασικού υποστηρικτή της Novaya Gazeta, που δώρισε μέρος των χρημάτων του Νόμπελ Ειρήνης του 1990 για την ίδρυση της εφημερίδας.

Μάλιστα έξι από τους δημοσιογράφους της έχουν σκοτωθεί σε δολοφονίες που η εφημερίδα και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι συνδέονται με τα ρεπορτάζ τους.