Η Ρωσία έχει μαζέψει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, καθιστώντας έτσι πιθανή μια εισβολή. Η κρίση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα, υπό τον φόβο του πολέμου στην Ουκρανία.

Καθώς γίνονται μανιώδεις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί άμεση απειλή για την Ουκρανία. Η Ρωσία από την άλλη αρνείται ότι θέλει να εισβάλει στην χώρα, λέγοντας ότι απλά μεριμνά για την ασφάλειά της έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι εκείνοι εντείνουν την κρίση.

Αλλά αν γινόταν μια εισβολή, δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα ξεκινούσε. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημεία πίεσης σε τρεις πλευρές της Ουκρανίας, δηλαδή στην Κριμαία στα νότια, στη ρωσική πλευρά των συνόρων των δύο χωρών και στη Λευκορωσία στα βόρεια. Τα μέτωπα τα παρακολουθεί τόσο η Δύση όσο και η Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία βρίσκονται σε σύγκρουση από το 2014. Πιστεύουν ότι είναι η περιοχή από όπου μπορεί να ξεκινήσει ευκολότερα η εισβολή, αφού η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που ήδη διαθέτει στην περιοχή.

Δορυφορικές εικόνες από το CNN δείχνουν ότι μια μεγάλη βάση στο Yelnya, η οποία ήταν γεμάτη με ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα, έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με τον εξοπλισμό προφανώς να έχει μετακινηθεί πολύ πιο κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, η αυξημένη δραστηριότητα στις Περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Ουκρανία, έχει αυξήσει τις ανησυχίες.

Οι ανησυχίες έχουν επίσης αυξηθεί σχετικά με την τεράστια συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, μια σύμμαχο της Μόσχας, που θα μπορούσε να προσφέρει έναν άλλο τρόπο εισβολής στην Ουκρανία.

«Η εισβολή στην Ουκρανία είναι θέμα ημερών»

Η συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin το Σάββατο, είχε διάρκεια πάνω από μια ώρα, αλλά δεν «σήμανε κατάπαυση του πυρός». Ο Biden τόνισε ότι οι ΗΠΑ ζητούν μια διπλωματική λύση και προειδοποίησε εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο για ισχυρές και άμεσες κυρώσεις σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Biden ήταν ξεκάθαρος: αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους μας θα απαντήσουμε αποφασιστικά και θα επιβάλλουμε σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία» είπε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως ο Biden «ήταν ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Putin πως παρόλο που οι ΗΠΑ παραμένουν προετοιμασμένες για διπλωματία, με πλήρη συνεργασία με τους Συμμάχους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι και για άλλα σενάρια».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Ben Wallace, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή. Δήλωσε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

H Μόσχα λέει πως «οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Biden θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας» στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Putin επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας πως «η υστερία έφθασε στο απόγειό της» και πως« τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό», καθώς «οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είπε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο φίλο των εχθρών μας». Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η εισβολή είναι θέμα ημερών και ότι μπορεί να ξεκινήσει με εναέριους βομβαρδισμούς, κάτι που η Ρωσία χαρακτηρίζει ως εικασία.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την Ρωσία για την καταδίωξη αμερικανικού υποβρύχιου

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι καταδίωξε ένα αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν από την πλευρά τους πως δεν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα. «Δεν αληθεύουν οι ρωσικοί ισχυρισμοί για επιχειρήσεις μας στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας», ανέφερε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάιλ Ρέινς. «Δεν θα σχολιάσω την ακριβή τοποθεσία των υποβρυχίων μας, αλλά πετάμε, πλέουμε και επιχειρούμε με ασφάλεια σε διεθνή ύδατα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ,  ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου.

«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ.Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live».