Η υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών της Ρωσίας περιόρισε την πρόσβαση στη ρώσικη υπηρεσία του BBC και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο και τη Deutsche Welle, καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza κατηγορώντας τα για μετάδοση ψευδών πληροφοριών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Roskomnadzor, μια υπηρεσία που παρακολουθεί τη λογοκρισία του Διαδικτύου στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, η διαθεσιμότητα ολόκληρης της ιστοσελίδας του BBC ήταν στο 17% των κανονικών επιπέδων στη Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες υπηρεσίες έχουν αποκλειστεί. Το BBC Russia ανέφερε επίσης ότι το Meta, το γνωστό Facebook, φαίνεται επίσης να είναι αποκλεισμένο, όπως και το Google Play.

Ρωσία: Παρακολουθώντας τον πόλεμο στην τηλεόραση – Μια εντελώς διαφορετική ιστορία

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με μια μεροληπτική και συχνά αντιρωσική άποψη τα γεγονότα. Η ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty διαδίδει «προφανώς ψευδείς πληροφορίες για τη φερόμενη επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφός. Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι λάθος», μετέδωσε το Radio Liberty επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση.

«Συχνά λέγεται ότι η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie και πρόσθεσε: «Σε μια σύγκρουση όπου η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι διάχυτη, υπάρχει σαφής ανάγκη για πραγματικές και ανεξάρτητες ειδήσεις που μπορούν να εμπιστευτούν οι άνθρωποι, εκατομμύρια περισσότεροι Ρώσοι στρέφονται στο BBC».

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει δηλώσει ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ επέκτειναν το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και στήριξαν φιλοδυτικούς ηγέτες στο Κίεβο. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή» και καταγγέλλουν ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτηρίζουν, των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει καταστείλει τη δημόσια διαφωνία στο εσωτερικό, ενώ οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο όπως το RT έχουν αποσυρθεί διεθνώς. Το Κρεμλίνο διαμαρτυρήθηκε για την κάλυψη της εισβολής από το BBC, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova να υποστηρίζει χωρίς στοιχεία ότι το BBC «διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην υπονόμευση της ρωσικής σταθερότητας και ασφάλειας».

Με πληροφορίες από Guardian