Από τότε που το Κρεμλίνο μπλόκαρε το Facebook, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι, έχουν προσπαθήσει να καταρρίψουν την απαγόρευση, χρησιμοποιώντας ψηφιακά ιδιωτικά δίκτυα. Το VPN, δημιουργεί μια αποκρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ της συσκευής του χρήστη και του server, ο οποίος μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Έτσι, στη θεωρία, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί στην χώρα τους.
Την τελευταία εβδομάδα, διάφορες εφαρμογές VPN, έχουν μεγάλη ζήτηση στη Ρωσία. Οι αναζητήσεις για τέτοιου είδους εφαρμογές αποκρυπτογράφησης, έχουν διπλασιαστεί στο διάστημα από 4 έως 10 Μαρτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Top10VPN, μια βρετανική εταιρεία που αξιολογεί και προτείνει ιδιωτικές υπηρεσίες δικτύων. Στις 5 Μαρτίου – την ημέρα μετά την απαγόρευση του Facebook – ο αριθμός των αναζητήσεων έφτασε τις 260.000.
Αν θεωρείται ευρέως πως η Ουκρανία νικάει τον πόλεμο της πληροφόρησης, τότε η μάχη στην ενδοχώρα της Ρωσίας αφορά, εν μέρει, την αναμετάδοση περιεχομένου που παράγεται εκτός των συνόρων. Ως απάντηση στη ρωσική απαγόρευση, το Twitter, λάνσαρε μια προστατευμένη εκδοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ώστε οι Ρώσοι πολίτες να μπορούν εύκολα να εισαχθούν σε αυτό.
Την Παρασκευή, κυβερνητικά μέλη της Ρωσίας, αύξησαν τις πιέσεις στα δυτικά social media, αναφέροντας πως η Meta του Mark Zuckerberg, που ενέχει το Facebook, Instagram και WhatsApp, είναι.. «εξτρεμιστική οργάνωση».
Η αυξημένη ζήτηση των εφαρμογών VPN από πολίτες που ζουν στη Ρωσία, αντανακλούν τον φόβο πως η χώρα θα διακόψει δεσμούς με το παγκόσμιο ιντερνετικό δίκτυο ή θα μπλοκάρει – όπως η Κίνα- ιστοσελίδες που κρίνεται πως έχουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο.
Το 2019, ο Vladimir Putin, είχε προειδοποιήσει πως η Ρωσία αναζητούσε ήδη μια μορφή διαδικτυακής απομόνωσης, λέγοντας πως επιθυμεί να δημιουργήσει ένα καθεστώς που δεν εξαρτάται από κανέναν.
Η διαθεσιμότητα της δυτικής επικαιρότητας και των παγκόσμιων πλατφόρμων στη Ρωσία, θα πρέπει να ενισχυθεί από τη θέληση των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ωστόσο, ερευνητής του Τμήματος Μηχανολογίας και Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Sussex, ο Justin Crow, δήλωσε πως η εφαρμογή ιστοσελίδων Tor και η διαθεσιμότητα εφαρμογών VPN, δεν σημαίνουν πως οι Ρώσοι θα σταματήσουν την προσπάθεια περιορισμού της πρόσβασης στο παγκόσμιο δίκτυο.
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε ακόμα:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχητική ανατίμηση στα τρόφιμα – Οι αυξήσεις ξεπερνούν εκείνες του 2008
Χάρκοβο: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε ψυχιατρείο – Φέρνει μισθοφόρους από τη Μέση Ανατολή ο Putin