Περιεχόμενα
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Ουκρανίας, είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με πιθανή ρώσικη εισβολή. Ο Vladimir Putin έχει αυτή τη στιγμή το παιχνίδι στα χέρια του, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, έτοιμους να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή του Ρώσου Προέδρου. Ταυτόχρονα, γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις με της ΗΠΑ, χωρίς όμως να έρχεται κάποια λύση.
Άλλωστε και ο ίδιος Joe Biden έχει προβλέψει πως θα υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, με τον Ρώσο ομόλογο του να δηλώνει πως ο στρατός στα σύνορα δεν αποτελεί απειλή.
Οι προθέσεις του Vladimir Putin όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία. Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις, από την πρόσφατη ιστορία, αυτή του 2014 δηλαδή στη Κριμαία, που θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν ενδεχομένως τα σχέδια του.
Πώς θα μοιάζει μια εισβολή;
Όταν η Μόσχα προχώρησε σε προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, το έκανε με το πρόσχημα υπεράσπισης των συμφερόντων της. Με την μυστική στρατιωτική επιχείρηση «Ρωσική Άνοιξη» ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους νευραλγικά σημεία της χερσονήσου. Λίγο αργότερα, στις 16 Μαρτίου, περίπου 2 εκατομμύρια Ρώσοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης στην Ρωσία σε ένα διεθνώς μη αναγνωρισμένο δημοψήφισμα.
Φιλορώσοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, γνωστές ως Ντονμπάς, διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο, προκαλώντας έντονες μάχες για μήνες. Η εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς έληξε το 2015.
Ο αναλυτής παγκόσμιων υποθέσεων του CNN Michael Bociurkiw, πρώην εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο Putin μπορεί να επιλέξει να εισβάλει μέσω του Ντονμπάς. «Ο Putin έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά διαβατήρια σε φιλορώσους κατοίκους του Ντονμπάς, επομένως τώρα έχει ένα ακόμη πρόσχημα για να πάει και να πει ότι πρέπει να προστατευτούν», είπε.
Μια άλλη επιλογή που έχει συζητηθεί είναι μια ευρύτερη εισβολή στη χώρα, πρόσθεσε ο Paton Walsh, αλλά αυτό θα ήταν δαπανηρό για τη Ρωσία, τόσο για τις ζωές των στρατιωτών της όσο και για κυρώσεις της Δύσης.
Ο Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε πως εξετάζεται κάθε σενάριο, όχι μόνο η απειλή στρατιωτικής εισβολής. «Βλέπουμε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, σκορπώντας πανικό, ασκώντας πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και διεξάγοντας κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της».
Ποιες δυνάμεις διαθέτει η Ρωσία;
Σύμφωνα με μια αξιολόγηση πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που κοινοποιήθηκε στο CNN την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε περισσότερους από 106.000 επίγειους στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, με άλλους 21.000 από εναέριο και ναυτικό σε ετοιμότητα.
Η αξιολόγηση ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία έχει περισσότερους από 35.000 αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και διαθέτει περίπου 3.000 δικούς της στρατιωτικούς που εδρεύουν σε εδάφη των ανταρτών. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας φαίνεται να έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας και κίνησης από τότε που ξεκίνησε η συσσώρευση, στα τέλη Οκτωβρίου», αναφέρει η ανάλυση της Janes και συμπληρώνει: «Τα στοιχεία δείχνουν δραστηριότητα από όλες τις μεγάλες περιφερειακές διοικήσεις της Ρωσίας και η Μόσχα έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα μετακινήσει μεγάλο αριθμό σκαφών, συμπεριλαμβανομένων ενός καταδρομικού και ενός αντιτορπιλικού, στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου θα μπορούσαν εύκολα να συνεχίσουν στη Μαύρη Θάλασσα».
Η δύναμη που αναπτύχθηκε στη Λευκορωσία από την ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον δύο τάγματα Iskander-M, ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και πολλαπλούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς BM-27, εκτοξευτές και μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη 12 μαχητικών αεροσκαφών Su-35S, δύο ταγμάτων συστημάτων αεράμυνας S-400 και ενός τάγματος αεράμυνας Pantsir-S στη Λευκορωσία ως μέρος στρατιωτικών ασκήσεων εκεί, αναφέρει η ανάλυση.
Η ύπαρξη δυνάμεων στη Λευκορωσία βοηθάει πολύ τη Ρωσία «επειδή αναγκάζει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν άλλα αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα συνόρων», είτε οι Ρώσοι αποφασίσουν να εισβάλουν είτε όχι, σύμφωνα με την Janes. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους Ρώσους να επεκτείνουν τη γεωγραφική εμβέλεια των ραντάρ και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου τους και να ενισχύσουν την αεράμυνα τους.
«Μονάδες από την Κεντρική, Νότια και Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια φαίνεται να αναπτύσσουν πρόσθετο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς, πυροβολικού και συστημάτων επικοινωνιών, σε εγκατεστημένες τοποθεσίες κοντά στα ουκρανικά σύνορα», πρόσθεσε η ανάλυση της Janes.
Ποια είναι η ικανότητα του ουκρανικού στρατού;
Η Ουκρανία επιμένει ότι οι δυνάμεις της είναι καλά προετοιμασμένες. Οι δυτικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εντείνει την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, εξοπλισμού και προμηθειών στην Ουκρανία.
Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε στο CNN την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ παρέχουν τώρα «άνευ προηγουμένου επίπεδο υποστήριξης» στην Ουκρανία, τόσο στρατιωτική όσο και διπλωματική.
«Ο στρατός μας είναι πολύ καλά προετοιμασμένος. Και έχετε έναν πληθυσμό που έχει πολύ καλά κίνητρα”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ιαπωνία Sergiy Korsunsky. Εν τω μεταξύ, ο Zelensky έχει επανειλημμένα προτρέψει τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πανικοβληθούν.
Σύμφωνα με τον Cranny-Evans, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2014 και το 2015, όταν η κατάσταση ετοιμότητάς τους ήταν υποδυέστερη.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματικά πιεστεί σκληρά για τον εκσυγχρονισμό τους, έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους και να σκληρύνουν τις άμυνές τους», είπε. «Αλλά τελικά, πολλά από αυτά που πέτυχαν είναι τακτικής φύσεως. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι Ρώσοι είναι πολλά επίπεδα πάνω από αυτό».
Επί της ουσίας, 0 ουκρανικός στρατός έχει εμπειρία μαχών σε χαρακώματα, με στατικό πολεμικό μέτωπο, όπως αυτό κατά των αυτονομιστών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ δεν έχει εκπαιδευθεί σε τακτικές πολέμου κίνησης που θα απαιτούνταν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Ο απόστρατος αντιστράτηγος Ben Hodges, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, λέει ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους στο έδαφος, αλλά όχι στον αέρα.
«Το 2014 μπορούσαμε να καταγράψουμε κάθε κίνηση μονάδας του ρωσικού στρατού, χάρη στην απροσεξία νεαρών υπαξιωματικών και ανδρών που χρησιμοποιούσαν συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα. Το 2019 η Ρωσία ψήφισε αυστηρό νόμο απαγορεύοντας τη χρήση κινητών από στρατεύσιμους και τη δημοσίευση περιεχομένου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Η μπάλα, αυτή τη στιγμή, παραμένει στο γήπεδο του Putin, καθώς ο ηγέτης του Κρεμλίνου εξετάζει τις γραπτές απαντήσεις τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του ΝΑΤΟ. Όπως παρατήρησε πρόσφατα η Fiona Hill, η οποία υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Ρωσία στην κυβέρνηση Trump σε ένα άρθρο των New York Times, ο Putin έχει ταλέντο στο να δημιουργεί κρίσεις και μπορεί να προκαλέσει προβλήματασε όλο τον κόσμο, αν θέλει.
Με πληροφορίες από CNN