Τρόφιμα και σιτηρά θα εξάγονται από τη Ρωσία μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τη σημερινή δήλωση του Dmitry Medvedev, αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», είχε πει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική». Η Ρωσία εξάγει σιτηρά στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ η Ευρπωαϊκή Ένωση η Ουκρανία είναι οι κύριοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.

Ο Medvedev υποστηρίζει ότι το φαγητό είναι ένα «σιωπηλό όπλο» στον αγώνα κατά των δυτικών κυρώσεων. «Ήσυχο αλλά δυσοίωνο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι ο εφοδιασμός τροφίμων στην εσωτερική αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος των τιμών εντός αυτής. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ποσοστώσεις και φόρους στις εξαγωγές σιτηρών από το 2021 για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό των τροφίμων.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά τις ανησυχίες σχετικά με την πληρωμή του Ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια. Ο Vladimir Putin υπέγραψε το διάταγμα που ορίζει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

Θα πληρώνουν δηλαδή στο νόμισμα του συμβολαίου και θα εξουσιοδοτούν την τράπεζα να μετατρέψει το συνάλλαγμα σε ρούβλια τα οποία θα τοποθετούνται σε έναν δεύτερο λογαριασμό, από όπου εξοφλείται η αγορά του φυσικού αερίου.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν ασκήσει πίεση στην οικονομία της. O πόλεμος δεν έχει σταματήσει, όμως, τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, ούτε την εξάρτηση της από αυτές.

Πίσω το 2014, επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής επιλεγμένων γεωργικών προϊόντων από την Ε.Ε και από άλλες δυτικές χώρες στον απόηχο των κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: Εκρήξεις στην Οδησσό – Σοροί αμάχων βρέθηκαν σε δρόμους της Μπούσα

Amazon: Νίκη για τους εργαζόμενους της – Το πρώτο συνδικάτο είναι γεγονός

Οι επικριτές του Κρεμλίνου που «δηλητηριάστηκαν» από τη Ρωσία – Η «βουλγαρική ομπρέλα» και το θανατηφόρο τσάι