Περιεχόμενα
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «χτυπούν» την Ουκρανία, ενώ ανησυχητικό είναι το σενάριο του σύμβουλου της ουκρανικής προεδρίας, που δήλωσε πως ο πόλεμος ενδέχεται να συνεχιστεί όλο το 2022. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη», είπε και πρόσθεσε πως ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου.
Την ίδια ώρα, μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στη ρωσική πόλη Belgorod κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov είπε ότι ξύπνησε «από έναν δυνατό ήχο σαν έκρηξη», σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Οι εκρήξεις λέγεται ότι έγιναν από κοντά στο χωριό Staraya Nelidovka που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από τα ουκρανικά σύνορα.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια αποθήκη πυρομαχικών κάηκε. Δεν υπάρχουν καταστροφές κατοικιών, σπιτιών. Δεν υπήρξαν θύματα στον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Gladkov.
A Weapons Depot is on fire as a result of Explosions in the Western Russian city of Belgorod, Russian Air Defenses were reported to have been Active over the City earlier. @spook_info pic.twitter.com/OIBcBmRqEZ
— OSINTdefender (@sentdefender) April 27, 2022
Άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου
Στο μεταξύ, η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία από σήμερα. Η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει τον προμηθευτή της, την Gazprom, σε ρούβλια και νωρίτερα ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 50 οντότητες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου. Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι είχε εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις με την Gazprom και ότι το προτεινόμενο νέο καθεστώς πληρωμών παραβίαζε τη συμφωνία.
Ο Andriy Yermak, ο επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, δήλωσε ότι η Ρωσία «αρχίζει τον εκβιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης». Ωστόσο, στοιχεία από το δίκτυο των φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε το Reuters έδειξαν ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία στο πλαίσιο της σύμβασης Yamal αυξήθηκαν την Τετάρτη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Gazprom, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 20% και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2017. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 24%, στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.
Όσον αφορά το ζήτημα των προμηθειών φυσικού αερίου στην Πολωνία, η κυβέρνηση καθησύχασε τους ανθρώπους στην Πολωνία λέγοντας πως η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει αν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες. «Η Πολωνία έχει τα απαραίτητα αποθέματα φυσικού αερίου και τις πηγές εφοδιασμού που προστατεύουν την ασφάλειά μας – είμαστε ουσιαστικά ανεξάρτητοι από τη Ρωσία εδώ και χρόνια. Οι αποθήκες μας είναι γεμάτες 76%. Θα υπάρχει φυσικό αέριο στα πολωνικά σπίτια», είπε η επικεφαλής του Υπουργείου Κλίματος και Περιβάλλοντος.
«Δεν θα πετύχει ο εκφοβισμός του Putin»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Dominic Raab, δήλωσε στο Sky News πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό της Πολωνίας για τον εκφοβισμό του Putin στην ενέργεια. «Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη. Έχουμε προειδοποιήσει για αυτό εδώ και καιρό, αλλά ναι, θα σταθούμε στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εκφοβιστική του συμπεριφορά, είτε πρόκειται για οικονομικό πόλεμο είτε για στρατιωτικό πόλεμο, να πετύχει».
Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου
Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου της, ενώ οι ρωσικές εναέριες ενέργειες επικεντρώνονται κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία «έχει αποτύχει να καταστρέψει ουσιαστικά την ουκρανική αεροπορία ή να καταστείλει τις αεράμυνες της Ουκρανίας», σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου για τον πόλεμο.
Η Μόσχα έχει «πολύ περιορισμένη» εναέρια πρόσβαση στη βόρεια και δυτική Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να χτυπά στρατιωτικούς στόχους και υποδομές υλικοτεχνικής υποστήριξης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. «Η πλειονότητα των ρωσικών εναέριων επιθέσεων στη Μαριούπολη πιθανότατα γίνονται με τη χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών ελεύθερης πτώσης. Αυτά τα όπλα μειώνουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει ουσιαστικά διακρίσεις όταν διενεργεί επιθέσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για απώλειες αμάχων», επισημαίνει ακόμη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Με πληροφορίες από Guardian