Η Ρωσία λέγεται ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές, κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ. Τα όπλα αυτά απορροφούν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα και δημιουργούν μια τεράστια θερμική έκρηξη. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η χρήση τους, πλάνα από την Ουκρανία δείχνουν εκτοξευτές θερμοβαρικών πυραύλων στα ρωσικά οχήματα TOS-1.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως χρησιμοποίησαν τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς. Με αυτές φαίνεται να έκαναν επίθεση σε νηπιαγωγείο στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου είχαν καταφύγει άμαχοι. Ο Marcus Hellyer, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας εκτιμά ότι αυτό το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστραφούν πλήρως αμυντικές θέσεις.

H Oksana Markarova, πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα. «Χρησιμοποίησαν μια βόμβα κενού σήμερα. Η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι τεράστια», τόνισε.

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση. Δεν εκρήγνυνται όλες και μετατρέπονται σε νάρκες, που με το παραμικρό μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν και πολύ καιρό μετά τη σύρραξη.

Το θερμοβαρικό όπλο, λοιπόν, γνωστό και ως «βόμβα αερολύματος» είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων. Η φόρτιση πρώτου σταδίου διανέμει ένα αεροζόλ που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό με βάση τον άνθρακα και μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Μια δεύτερη φόρτιση αναφλέγει αυτό το σύννεφο και δημιουργεί μια βολίδα, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό, αφού απορροφά το οξυγόνο γύρω.

Η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης κάνουν το όπλο ισχυρό. Το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα, διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται και εκτοξεύει εύφλεκτα υλικά. Αυτό το σύννεφο στην συνέχεια θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή. Το κύμα έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό.

Πότε είχαν χρησιμοποιηθεί οι θερμοβαρικές βόμβες

Οι ρωσικές και δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τις θερμοβαρικές βόμβες από τη δεκαετία του 1960, και οι ΗΠΑ τις χρησιμοποίησαν για να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Το «​​Human Rights Watch» καταδίκασε το 2000 τη φερόμενη χρήση αυτών των όπλων από τη Ρωσία.

Ο Hellyer υποστήριξε ότι «η Ρωσία έχει συστήματα σε όλο το φάσμα… από πολύ μικρά τακτικά όπλα, μέχρι τεράστιες, εκτοξευόμενες βόμβες. Τους αυτονομιστές που υποστήριζε η Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς, τους χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια».

Τα θερμοβαρικά όπλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και αποτελεσματικά στο να «καταστρέφουν κατά κύριο λόγο αμυντικές θέσεις», σύμφωνα με τον Hitler. Θα μπορούσαν να είναι ένα «πολύ καταστροφικό όπλο» εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων ή κάποιου κυβερνητικού κτιρίου, όπως ήδη έχει γίνει στην Ουκρανία.

Πηγή: Guardian.com