Όσο οι κυβερνήσεις της Δύσης απειλούν την Ρωσία με ένα πακέτο πρωτόγνωρων κυρώσεων που στοχεύουν στο να αποτρέψουν τον πρωθυπουργό Vladimir Putin από το να διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο φέρεται να τον φοβίζει περισσότερο και έρχεται κατευθείαν από την καρδιά του Κρεμλίνου: το να αποκόψουν την χώρα από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες πρότειναν τις τελευταίες εβδομάδες να εξαιρεθεί η Ρωσία από το SWIFT, ένα υψηλής ασφαλείας δίκτυο που ενώνει χιλιάδες οικονομικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Ρώσοι νομοθέτες απάντησαν σε αυτή την πρόταση μομφής, λέγοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σταματήσει η αποστολή πετρελαίου, αερίου και μετάλλων σε όλη την Ευρώπη.

Τι είναι όμως το SWIFT;

Ο όρος SWIFT, σημαίνει Κοινωνία για το Παγκόσμιο Διατραπεζικό Δίκτυο Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), ιδρύθηκε το 1973 και σήμερα χρησιμοποιείται περίπου από 11.000 οικονομικά ινστιτούτα με σκοπό την αποστολή ασφαλισμένων μηνυμάτων και πληρωμών. Χωρίς να υπάρχει άλλη παρόμοια εναλλακτική, το δίκτυο είναι απαραίτητο στην παγκόσμια οικονομία.

Αν εξαιρεθεί η Ρωσία από το SWIFT, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τα οικονομικά ινστιτούτα να στείλουν χρήματα εντός και εκτός της χώρας, κάτι που θα προκαλούσε ξαφνικό σοκ στις ρωσικές εταιρείες και τους ξένους πελάτες τους – κυρίως στους αγοραστές πετρελαίου και αερίου, που αγοράζουν σε αμερικανικό δολάριο.

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η κατάσταση, απαισιόδοξη η Ρωσία – Ουκρανός άνοιξε πυρ σε εργοστάσιο πυραύλων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ήδη προειδοποιήσει τους δανειστές με στενούς δεσμούς με την Ρωσία, να ετοιμαστούν για κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, σύμφωνα με την Financial Times. Επίσημα μέλη της Ε.Κ.Τ., έχουν ρωτήσει τράπεζες σχετικά με το πως θα απαντούσαν σε πιθανά σενάρια εξαίρεσης των ρωσικών τραπεζών από  την πρόσβαση στο SWIFT. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, είναι σε ετοιμότητα για την πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με κυρώσεις που δεν έχουν ξαναυπάρξει στο παρελθόν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, είπε στους νομοθέτες της χώρας την Τρίτη, πως η κυβέρνηση του, συζητάει ήδη την πιθανότητα να απαγορεύσει την πρόσβαση της Ρωσίας προς την Αμερική μέσω SWIFT.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ίδρυσε το δικό της σύστημα πληρωμών, το SPFS, μετά τις συνεχείς κυρώσεις της Δύσης το 2014, ύστερα από την επίθεση στην Κριμαία. Το σύστημα έχει περίπου 400 χρήστες σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Το 20% των εγχώριων μεταφορών γίνονται μέσω του SPFS, ωστόσο ο αριθμός των μηνυμάτων παραμένει περιορισμένος και οι αποστολές περιορίζονται τις καθημερινές.

Πηγή: CNN