Στο ρωσικό εργαστήριο, ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά κέντρα της χώρας, φυλάσσονται βιολογικά όπλα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Το Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας στεγάζεται στη Σιβηρία και συγκεκριμένα στη Περιφέρεια του Νοβοσιμπίρσκ, και λέγεται πως εστιάζει σε ασθένειες όπως ευλογιά και Έμπολα. Άνοιξε κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου το 1974 ως ερευνητικό κέντρο βιοτρομοκρατίας, ενώ είναι περιφραγμένο με συρματοπλέγματα και ένοπλους στρατιώτες μόνιμα να το φυλάνε στις πύλες του.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο 70.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι ένα από τα 100 ερευνητικά και διοικητικά κτίρια, γνωστό στη Ρωσία ως «Vector».  Είναι ένα από τα  μόλις 59 βιοεργαστήρια μέγιστης ασφαλείας στον κόσμο, αντίστοιχο με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν – τον τόπο στο επίκεντρο της προέλευσης της πανδημίας του Covid.

Το Vector έχει άδεια για να χειριστεί τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο και οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη των ιών φορούν στρατιωτικές πράσινες ολόσωμες στολές hazmat. Η μυστική εγκατάσταση επιπέδου 4 βρίσκεται στους πρόποδες της νοτιοδυτικής Σιβηρίας στα σύνορα με το Καζακστάν, ένα από τα πιο σκληρά και απομονωμένα μέρη στη γη, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν ως και τους -35 βαθμούς Κελσίου, τον χειμώνα.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το εργαστήριο διέκοψε την έρευνα για τα όπλα το 1992, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.  Επίσημα, το εργαστήριο εστιάζει τώρα στην ανάπτυξη εμβολίων για θανατηφόρους ιούς.  Ωστόσο, μια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «διατηρεί ένα πρόγραμμα επιθετικών βιολογικών όπλων» παρά το γεγονός ότι η χώρα επέμενε ότι είχε σταματήσει τέτοιες έρευνες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ισχυρίστηκε ότι ο Vladimir Putin θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα για να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι «τίποτα δεν είναι στο το τραπέζι» για τον Ρώσο δικτάτορα.

Από την άλλη, η ίδια η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν βιοόπλα σε εργαστήρια της Ουκρανίας ως μέρος της αιτιολόγησής της για τον πόλεμο, αν και αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν διαψευσθεί από παγκόσμιους ειδικούς. Πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν επίσης ότι τα εργαστήρια εργάζονται για τον εντοπισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης των βιολογικών όπλων και έχουν επίσης βοηθήσει στον περιορισμό ασθενειών.

Το εργαστήριο έγινε πρωτοσέλιδο το 2019 όταν μια έκρηξη αερίου άφησε έναν εργαζόμενο με εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού.  Τα αφεντικά αναγκάστηκαν να αρνηθούν ότι η φωτιά είχε εκθέσει τον κόσμο σε παθογόνα που ήταν αποθηκευμένα μέσα.

Δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, η εργαζόμενη στο εργαστήριο, Antonina Presnyakova, πέθανε αφού τρύπησε κατά λάθος τον εαυτό της με μια βελόνα που περιείχε τον ιό Έμπολα.  Και το πρώην αφεντικό της, ο καθηγητής Ilya Drozdov, εξαφανίστηκε το 2017, αφού κατηγορήθηκε ότι έκλεψε δύο εκατομμύρια ρούβλια, τότε αξίας περίπου 27.000 λιρών, από την εγκατάσταση.Ο καθηγητής Drozdov τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη, πέντε χρόνια αργότερα, με τις αρχές να φοβούνται ότι διέφυγε στο εξωτερικό.

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πέρυσι ότι η Ρωσία «διατηρεί πρόγραμμα επιθετικών βιολογικών όπλων και παραβιάζει την υποχρέωσή της βάσει των άρθρων I και II της Σύμβασης για τα βιολογικά όπλα». Το έγγραφο ανέφερε: «Το θέμα της συμμόρφωσης της Ρωσίας με την BWC απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια».

Ένα άλλο εργαστήριο υψηλής ασφάλειας, το οποίο διευθύνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας, εδρεύει στο Κάμντεν του Βόρειου Λονδίνου και μελετά ιούς γρίπης που μπορούν να προκαλέσουν πανδημίες.  Οι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον έλεγχο και τη διαχείριση των επικίνδυνων οργανισμών σε αυτά τα εργαστήρια, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν επαρκούν καθόλου για την πρόληψη μιας παγκόσμιας πανδημίας που προκαλείται από ιούς που έχουν διαφύγει.

Με πληροφορίες από Daily Mail