Περιεχόμενα
Το εμβληματικό Russian Tea Room στη Νέα Υόρκη, το οποίο μετρά 100 χρόνια ζωής, έχοντας προσελκύσει πλήθος κόσμου, φαίνεται πως καταρρέι εξαιτίας της ονομασίας του. Κι αυτό γιατί οτιδήποτε παραπέμπει στη Ρωσία, είναι πια καταδικαστέο εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Το εστιατόριο φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο χορογράφος George Balanchine, ο καλλιτέχνης Salvador Dali και ο συνθέτης Leonard Bernstein, ενώ γυρίσματα εκεί έγιναν για τις ταινίες Tootsie και Manhattan. Έχει τη δική του ιστορία, όπως καταλαβαίνετε.
Δείπνα μετά από μια παράσταση στο Broadway, κόσμος να παρακολουθεί συναυλίες στο κοντινό Carnegie Hall, λίγα βήματα μακριά, υπήρχε ζωή μέχρι πρότινος. Από το μεσημέρι της Πέμπτης, είναι σχεδόν άδειο. Δύο από τα τριάντα κόκκινα δερμάτινα καθίσματά του είναι πιασμένα, μιας και οι ντόπιοι πια το σνομπάρουν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παρά το όνομά του, το Russian Tea Room δεν είναι καθόλου ρωσικό
Στην πραγματικότητα ανήκει σε έναν χρηματοοικονομικό όμιλο που έχει συσταθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Άνοιξε το 1927 από «Λευκούς Ρώσους ομογενείς που είχαν εγκαταλείψει τους Μπολσεβίκους», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εστιατορίου. Έκτοτε όμως έχουν αναλάβει τη διαδοχή Αμερικανοί ιδιοκτήτες.
Παρ΄όλα αυτά, οι διαδηλωτές προσπαθούν να μποϊκοτάρουν οτιδήποτε «ρωσικό», ακόμα κι αν είναι ένα όνομα και μια κουζίνα. Ο διευθυντής του εστιατορίου και τα μέλη του προσωπικού αρνήθηκαν να το σχολιάσουν, όταν ένας δημοσιογράφος τους επισκέφθηκε. Αλλά για τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου είναι ξεκάθαρο πως η εισβολή της Ρωσίας βλάπτει την επιχείρησή τους.
Η καρδιά του Russian Tea Room είναι όμως με τον λαό της Ουκρανίας και όπως ανέφεραν οι ιδιοκτήτες, «δεν είμαστε εμείς η ιστορία εδώ». Παρόμοια δήλωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, η οποία περιελάμβανε τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας με τη φράση «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία» και «Στεκόμαστε εναντίον του Putin και δίπλα στον λαό της Ουκρανίας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από την άλλη, η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική στο Lower East Side της Νέας Υόρκης, όπου πλήθη συγκεντρώνονται για να φάνε στο ουκρανικό δείπνο Veselka. Σε μόλις μια εβδομάδα, η κυκλοφορία του έχει αυξηθεί έως και 75%, δήλωσε ο ιδιοκτήτης Jason Birchard, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μέρος του έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για το πολιορκημένο έθνος.
Η Veselka -η λέξη σημαίνει ουράνιο τόξο στα ουκρανικά- δωρίζει έσοδα από τις πωλήσεις μπορς, μια παραδοσιακή ουκρανική σούπα παντζαριών, σε μια ΜΚΟ που ονομάζεται Razom, η οποία εργάζεται για την παράδοση ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού στη χώρα. Το εστιατόριο συγκέντρωσε 10.000 δολάρια την πρώτη εβδομάδα και αναμένει άλλα 15.000 δολάρια τη δεύτερη, σύμφωνα με τον Birchard.
Δέχεται επίσης προμήθειες επιδέσμων, μπαταριών, προβολέων καθώς και ταμπλέτες καθαρισμού νερού και ρούχα στην τοποθεσία του. «Δωρίστε ό,τι μπορείτε και εμείς θα αναλάβουμε τα υπόλοιπα», αναφέρει η ιστοσελίδα του εστιατορίου.
Μποϊκοτάζ και στη ρώσικη βότκα
Το μποϊκοτάζ εκτείνεται και εκτός Νέας Υόρκης. Κράτη, όπως το Οχάιο, το Όρεγκον και η Γιούτα μποϊκοτάρουν τη ρωσική βότκα, παρόλο που αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα της εισαγόμενης βότκας στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή, ο κατασκευαστής της βότκας Stolichnaya ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Stoli και επισήμανε ότι ανήκει σε όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του Λουξεμβούργου και παράγεται στη Λετονία.
Το hashtag #BoycottLukoil είναι δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντας τους ανθρώπους να μην συνεισφέρουν στα πρατήρια καυσίμων που φέρουν το σήμα του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού. Ωστόσο, η Lukoil, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι «ζητούσε τον συντομότερο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης». Οι μετοχές της Lukoil έχουν χάσει περίπου το 99% της αξίας τους μετά την εισβολή.
Ο Birchard, ο ιδιοκτήτης της Veselka, είπε ότι ελπίζει σε περισσότερη αλληλεγγύη παρά διχασμό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. «Ζούμε σε τρελούς καιρούς. Είμαι αναστατωμένος και θυμωμένος για αυτό που συμβαίνει, αλλά δεν έχω τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού».
Με πληροφορίες από CNN