Συνεχίζει να είναι ανησυχητική η κατάσταση στη Σαγκάη, στην τέταρτη εβδομάδα πια lockdown. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η πόλη της Κίνας χρησιμοποιεί μια νέα πολιτική για να μηδενίσει τον Covid, εκκενώνοντας τις περιοχές. Συγκεκριμένα, απομακρύνει τους αρνητικούς σε ολόκληρες κοινότητες, προκειμένου να μπει φρένο στο νέο κύμα.

Τοπικοί αξιωματούχοι έδωσαν επίσημη εντολή για μεταφοράς των κατοίκων σε εγκαταστάσεις μαζικής απομόνωσης, σε απόσταση μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων. Το σχέδιο τους είναι να μετακινηθούν από τα σπίτια τους στο Pingwang στη γειτονική επαρχία Zhejiang, όπου θα παραμείνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Από αυτή την απόφαση εξαιρούνται μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Ένας κάτοικος της Huangpu είπε στο RFA: «Μεταφέρουν τα άτομα που είναι αρνητικά στο τεστ, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι είναι θετικοί στην κοινότητα». «Υπάρχουν πολύ λίγα αρνητικά τεστ στην κοινότητα, επομένως χρειάζονται μόνο δύο λεωφορεία για τη μεταφορά τους», είπε.

«Αφήστε ανοιχτές τις ντουλάπες και τις εξώπορτες», λένε οι Αρχές στους πολίτες που απομακρύνουν

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη μικρή πόλη Beicai και να μετακομίσουν σε προσωρινά καταλύματα, ώστε να απολυμανθεί η περιοχή στα περίχωρα της Pudong, ανατολικά της πόλης. Επίσημη ανακοίνωση καλούσε τους κατοίκους να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να αφήσουν τις πόρτες της ντουλάπας ανοιχτές καθώς και την εξώπορτα του σπιτιού. Το μέγεθος της επιχείρησης εκκένωσης φαίνεται από τις εικόνες στα social media, που δείχνουν ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές με γεμάτες βαλίτσες. «Δεν μπορείτε να πάρετε τα κατοικίδιά σας μαζί σας σε αυτήν την εκκένωση, αλλά θα κανονίσουμε να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται» και κατέληγε ως εξής: «Μπροστά στην ξαφνική επιδημία, ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες είναι να συνεργαστούμε και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Ανοδική πορεία ακολουθούν τα κρούσματα

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να πάρει ακραία μέτρα για να περιορίσει τα κρούσματα και να φτάσει στο μηδέν. Μέχρι τώρα έχει καταγράψει 400.000 κρούσματα, σε έναν πληθυσμό 25 εκατ. Το lockdown παραμένει και θα παραμείνει καταπώς φαίνεται.
Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η νέα πολιτική των αρχών μετά την απομάκρυνση των αρνητικών, αν δεν πετύχουν σύντομα το πολυπόθητο μηδέν.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πρωτοφανείς εικόνες στην Σανγκάη: Υγειονομικοί σπάνε πόρτα 92χρονης για να τεθεί σε καραντίνα

Julian Assange: Το δικαστήριο διέταξε την έκδοση του στις ΗΠΑ – Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 175 ετών