Τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στη Σαγκάη προκαλεί έντονο προβληματισμό. Εκεί όπου οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της κινεζικής πόλης βρίσκονται ήδη τρεις εβδομάδες σε lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κορωνοϊού. Ένα σκληρό lockdown που έχει οδηγήσει σε απόγνωση και απελπισία τους κατοίκους, ενώ έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων ακόμα και στις προμήθειές τους.

Προ ολίγων ημερών, ένα βίντεο με ανθρώπους να έχουν βγει στις βεράντες και να ουρλιάζουν είχε οδηγήσει σε αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, η κατάσταση εκεί είναι πολύ χειρότερη. Οι αρχές εκεί λειτουργούν σαν να βρίσκονται οι κάτοικοι σε φρούριο, με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων σκηνών.

Όπως για παράδειγμα, το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter και κάνει το γύρο του διαδικτύου που δείχνει έναν άνδρα να τον αρπάζουν από το σπίτι του, προκειμένουν να τον οδηγήσουν σε στρατόπεδα καραντίνας, γιατί διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το ίδιο συμβαίνει αν πρόκειται και για παιδιά. Ανεξάρτητου ηλικίας, τα απομακρύνουν από τους γονείς και το σπίτι τους αν νοσήσουν.

Απάνθρωπες συνθήκες σε μονάδες καραντίνας

Όσοι εντοπίζονται θετική μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες καραντίνας, με πτυσσόμενα κρεβάτια. Βίντεο που δόθηκε στο Reuters από άνθρωπο που βρίσκεται σε μία από τις εγκαταστάσεις, φαίνονται άτομα στριμωγμένα στο πάτωμα. Η γυναίκα δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 άνθρωποι στη μονάδα αυτή, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, που μοιράζονται τέσσερις τουαλέτες. Δεν υπάρχουν ντουζιέρες και για πρωινό τους δίνουν σκέτο ψωμί, δήλωσε η ίδια.

«Πώς είναι εντάξει αυτό;», είπε. Στο βίντεο φαίνονται οι άνθρωποι αυτοί να περνούν την ώρα τους παίζοντας παιχνίδια στα κινητά τους τηλέφωνα ή συζητώντας. Με βάση την κινεζική πολιτική της ‘μηδενικής ανοχής’ στην COVID, όποιος βρίσκεται θετικός πρέπει να τεθεί σε καραντίνα σε συγκεκριμένους χώρους.

Περιπολίες με ρομπότ και μεταφορά προμηθειών με drones

Στο μεταξύ, τα rapid test γίνονται ακόμα και αναγκαστικά, όπως δείχνει ένα άλλο βίντεο, με ένα ανήλικο αγόρι που το τραβάνε με βία για να ελέγξουν αν νοσεί. Αυτό που συμβαίνει στην Σαγκάη είναι ένα κυνηγητό των αρχών με την πανδημία, αλλά και ένας αλαλαγμός άνευ προηγουμένου.

Μάλιστα, έχουν βάλει ρομπότ να περιπολούν τους δρόμους, μη τυχόν και βγει κάποιος έξω από το σπίτι του, ενώ με τη βοήθεια των drones μεταφέρονται μηνύματα και προμήθειες στους κατοίκους.

Φυσικά, όσοι είναι τολμηροί και παραβαίνουν τα αυστηρά μέτρα των αρχών, αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα. Αυτό ήταν κάτι που είχαν διευκρινίσει οι αρχές από την αρχή. Οι μοναδικοί που μπορούν να κυκλοφορήσουν είναι όλοι εκείνοι που εργάζονται κατά της πανδημίας. Όλοι οι άλλοι υποχρεούνται να μείνουν στο σπίτι, ακόμα κι αν έχουν έλλειψη αγαθών.

Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία

Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα το 2019. Η χώρα την αντιμετώπισε πολύ καλύτερα συγκριτικά με την Ευρώπη και την Αμερική, κατάφερε να φτάσει στο μηδέν και την ώρα που εμείς ήμασταν σε lockdown, οι Κινέζοι κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες. Η εικόνα τώρα έχει γυρίσει τούμπα. Κι εδώ είναι ο προβληματισμός των αναλυτών.

Αρχικά, είναι γεγονός πως τα προϊόντα δεν φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Πολλοί κάτοικοι έχουν βρεθεί στο σημείο να αγοράζουν προϊόντα με παράνομο τρόπο, ενώ πολλοί πέφτουν θύματα απατεώνων που τους υπόσχονται να τους φέρουν προμήθειες, αλλά δεν εμφανίζονται ποτέ.

Δημοσίευμα των Financial Times, ωστόσο, εξηγεί πως η μεγαλύτερη εικόνα για την εξήγηση των όσων συμβαίνουν στη Σαγκάη, είναι πιο… τρομακτική. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια κινεζική πόλη, αλλά για ένα επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της χώρας που τροφοδοτεί την υφήλιο. Αυτό σημαίνει πως το lockdown θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα το παγκόσμιο εμπόριο.

Και η Σαγκάη δεν είναι η μοναδική πόλη που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown. Συνολικά είναι 45 εκείνες που έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να κυκλοφορούν. Η Σαγκάη έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μετεωρίτης που χτύπησε τη Γη το 2014 ήταν από άλλο ηλιακό σύστημα – Η αποκάλυψη και τα απόρρητα έγγραφα

Πλουσιοπάροχα ζουν οι Ρωσίδες κληρονόμοι στην δυτική κοινωνία που «αποτάσσονται» οι γονείς τους