Το σκληρό lockdown στην Σανγκάη έχει εγείρει ανησυχίες, όχι μόνο γιατί επιστήμονες φοβούνται μην «αποκρύπτεται» κάτι σχετικά με τον ιό. Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι τα lockdown σε 45 κινεζικές πόλεις, επηρεάζουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού και περίπου το 40% της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Li Keqiang τόνισε ότι η έξαρση της Covid μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την κινεζική οικονομία. Το lockdown στην Σανγκάη δεν επηρεάζει, όμως, μόνο την Κίνα, αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς κανένα σημάδι χαλάρωσης των μέτρων, η ανησυχία αυξάνεται, ενώ οι πρώτες συνέπειες εμφανίζονται.

Πώς η Σανγκάη επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο

Έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ

Η Σανγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις κινεζικές πόλεις (679 δισεκατομμύρια δολάρια). Είναι λίγο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Σουηδίας (660,92 δισ. δολάρια) και λιγότερο από αυτό της Πολωνίας (720,35 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το ΔΝΤ.  Με συνολική κεφαλαιοποίηση 7,3 τρισ. δολάρια, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, μετά από εκείνο της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Συνολικά, η Σανγκάη αντιπροσώπευε το 7,3% των εξαγωγών της Κίνας και το 14,4% των εισαγωγών το 2021, σύμφωνα με τη Citi. Είναι επίσης μια επιλογή για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιθυμούν στην παρουσία τους στην ηπειρωτική Κίνα. To lockdown  θα μπορούσε να μειώσει το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας κατά 2,5 έως 3 τοις εκατό!

Μέχρι το τέλος του 2021, περίπου 800 πολυεθνικές εταιρείες είχαν ιδρύσει περιφερειακά ή εθνικά κεντρικά γραφεία στη Σαγκάη, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παρατηρείται από ιαπωνικές εταιρείες, καθώς περισσότερες από 24.000.

Το εμπόριο της Κίνας βασίζεται στην Σανγκάη

Αντιπροσωπεύει το 10,4% του εμπορίου της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2021. Το λιμάνι της Σαγκάης είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων. Ο αριθμός αποτελούσε το 16,7% των συνολικών αποστολών εμπορευματοκιβωτίων της Κίνας πέρυσι.

Το λιμάνι της Σαγκάης αν και παραμένει σε λειτουργία, ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν είχε φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πολλοί οδηγοί φορτηγών δυσκολεύονταν να φέρουν κοντέινερ μέσα στο λιμάνι.

Η Σαγκάη είναι επίσης σημαντικός κόμβος αερομεταφορών στην Ασία. Τα αεροδρόμια της πόλης – το Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong και το αεροδρόμιο Hongqiao – μετέφεραν 122 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, καθιστώντας την πόλη τον τέταρτο πιο πολυσύχναστο κόμβο στον κόσμο μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Το lockdown έχει ήδη επηρεάσει το εμπόριο.

Το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα δήλωσε στις 7 Απριλίου ότι τα μέλη του εκτιμούν ότι ο όγκος φορτίου των λιμένων της Σανγκάης μειώθηκε κατά 40% κάθε εβδομάδα.

Κόμβος για βιομηχανίες 

Η Volkswagen ( VLKAF ) και η General Motors λειτουργούν εργοστάσια στη Σανγκάη σε συνεργασία με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC Motor. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Tesla ( TSLA ) στην Ασία. Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων παρήγγειλε περισσότερα από 65.000 αυτοκίνητα από το εργοστάσιό στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα. Αποτελεί τη μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα.

Η TSMC ( TSM ) , ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, διευθύνει ένα μεγάλο εργοστάσιο στα προάστια της Songjiang. Οι κορυφαίοι κινέζοι κατασκευαστές τσιπ SMIC ( SMICY ) και Hua Hong Semiconductor έχουν εργοστάσια στο Pudong, στα ανατολικά της πόλης.

Ωστόσο, το lockdown ανάγκασε πολλά από τα εργοστάσια να βάλουν λουκέτο. Τα εργοστάσια της Volkswagen και της Tesla έχουν κλείσει. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Nio αναγκάστηκε επίσης να διακόψει την παραγωγή λόγω προβλημάτων. Ακόμα, η Pegatron, βασικός προμηθευτής της Apple ( AAPL ) , ανέστειλε την παραγωγή στα εργοστάσια της στη Σανγκάη και στο Kunshan.

To κλείσιμο σε εργοστάσιο πιθανότατα θα πυροδοτήσουν την αύξηση των τιμών παγκοσμίως. Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, ενώ οι τιμές της ευρωζώνης αυξήθηκαν στο ρεκόρ 7,5% τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από CNN.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σανγκάη: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι μετά το σκληρό lockdown – «Μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε;»

Νέες αποκαλύψεις του Partygate «καίνε» τον Johnson: Κατηγορείται ότι ξεκίνησε τα πάρτι και ότι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο

Νέα προκλητική κίνηση από την Ρωσία: Ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα;