Μεγαλώνει η ανησυχία για την κατάσταση στην Σανγκάη. Οι αρχές ανακοίνωσαν 7 ακόμη θανάτους, εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού, την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται στην τέταρτη εβδομάδα lockdown. Συνολικά, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 17, στην πιο δύσκολη έξαρση της πανδημίας στην Κίνα.
Βέβαια, στους 25 εκατομμύρια κατοίκους της Σανγκάη, ο απολογισμός είναι μικρός, ενώ ημερησίως πια επιβεβαιώνονται περίπου 20.000 νέα κρούσματα. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, από τότε που ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνιση του στην Κίνα, στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς. Αριθμοί που δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο τα δύο περίπου χρόνια.
Το σκληρό και ατελείωτο lockdown στην Σανγκάη
Παρά τις υποσχέσεις των επισήμων, τα τρόφιμα που μοιράζει η κυβέρνηση δεν φθάνουν σε περιοχές της Σαγκάης, ή είναι λιγοστά. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει τεράστια οργή στους πολίτες. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες μεθόδους, παρ΄’όλο που στην αρχή οι αρχές επιβεβαίωναν πως η πόλη δεν θα μπει σε lockdown.
Από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα, όλα άλλαξαν. Στην αρχή έκαναν λόγο για προσωρινό μέτρο ολίγων ημερών, μέχρι να υποβληθεί σε τεστ ολόκληρος ο πληθυσμός και να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην μπουν στη διαδικασία να «στοκάρουν» τρόφιμα, παρά την έφοδο που παρατηρήθηκε σε σούπερ μάρκετ της πόλης.
Αλλά με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται η κυβέρνηση παρέτεινε διαρκώς το lockdown, διατάζοντας να μπαίνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων κάθε πολυκατοικία, όπου εντοπιζόταν έστω και ένας ένοικος θετικός στην Covid-19.
Μέσα σε όλα, την αγανάκτησή τους πυροδοτεί η προπαγάνδα της ηγεσίας, που παρουσιάζει την Όμικρον ως πιθανώς φονική απειλή και υποστηρίζει ότι μόνον η ακολουθούμενη πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 μπορεί να σώσει την Κίνα από τους θανάτους και το χάος που προκάλεσε ο κορωνοϊός στη Δύση, μια πολιτική που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Xi Jinping, ο οποίος ακόμη δεν έχει επισκεφθεί στη διάρκεια αυτής της κρίσης τη Σανγκάη, μολονότι κρατούσε κάποτε τα ηνία της.
Και με τα κρατικά ΜΜΕ να ουρλιάζουν ότι «δεν είναι γρίπη», την ώρα που οι στατιστικές της κινεζικής κυβέρνησης καταγράφουν μόνον ελάχιστες δεκάδες σοβαρών κρουσμάτων μεταξύ των μολυνθέντων στη Σαγκάη, πολλοί στην κινεζική μητρόπολη δείχνουν να συμφωνούν ότι «η λύση είναι χειρότερη από το πρόβλημα», ειδικά καθώς κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες για θανάτους κατοίκων, που δεν μπόρεσαν λόγω του lockdown να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και φάρμακα για άλλες ασθένειες.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Σανγκάη: Γιατί το σκληρό lockdown της έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία
Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μας ημέρες» – Η Ρωσία ζητά να παραδοθούν μέχρι το μεσημέρι