Δεν πάνε παρά μόνο λίγες εβδομάδες που αναδείξαμε τα προβλήματα από την άναρχη δόμηση της Καλντέρας στην Σαντορίνη και την προσπάθεια του Υπουργείου περιβάλλοντος να θέλει να βάλει τάξη σε όσα συμβαίνουν στο όμορφο νησί των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων καθώς και πισινών. Παράλληλα, δίνεται διετής προθεσμία σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Καλντέρα (από ξενοδοχεία έως καταστήματα εστίασης) να εκπονήσουν μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ η τοπική πολεοδομία εντέλλεται έως το τέλος του 2024 να ελέγξει όλες τις οικοδομικές άδειες στη ζώνη αυτή.
Στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε όλα «λειτουργούν ρολόι» και πολλές φορές οι καλές προθέσεις και τα σχέδια «βρίσκουν τοίχο». Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Καλντέρας της Σαντορίνης όπου όπως μπορείτε να φανταστείτε τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά.
Στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Καφούρος με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος καταστρατήγησης της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη.
Στην ερώτηση του κου Καφούρου τονίζεται συγκεκριμένα ότι:
«Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υ.Π.ΕΝ. που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαχείριση αποβλήτων, την ενέργεια και για πολεοδομικά ζητήματα, στο άρθρο 71 «Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα», ο χάρτης που απεικονίζει τη Ζώνη Ι, στην οποία ρητά απαγορεύεται η δόμηση, είναι εμφανώς διαφοροποιημένος από τον ισχύοντα χάρτη των προεδρικών διαταγμάτων (ΦΕΚ 139/Δ/1990, τροπ.144/ΑΑΠ/2012).
Ειδικότερα, έχουν αφαιρεθεί από τη Ζώνη Ι δύο τουλάχιστον ιδιοκτησίες εκατοντάδων στρεμμάτων, ενώ σε άλλες περιοχές ο επισυναπτόμενος χάρτης συμπεριέλαβε εντός της Ζώνης Ι μικρές ιδιοκτησίες οι οποίες ανήκαν μέχρι σήμερα στη Ζώνη ΙΙΙ. Παράλληλα κατατέθηκαν στο αρμόδιο τμήμα Πολεοδομίας, οικοδομικές άδειες για εκτέλεση εργασιών, κατά παράβαση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος!”
Τα παραπάνω έχει ήδη επισημάνει ο Δήμαρχος Θήρας από τις 11/9/24 με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας τη συμφωνία του χάρτη σύμφωνα με το ΠΔ.
Ο κος Καφούρος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, για ποιους λόγους ο χάρτης της Ζώνης Ι τροποποιήθηκε σε σχέση με αυτόν των ΠΔ και πού αποσκοπεί η τροποποίηση αυτή, αν προτίθεται να τον διορθώσει στο τελικό σχέδιο νόμου και τι εξυπηρετεί η αναστολή έκδοσης ορισμένων αδειών στη Ζώνη Ι στο υπό συζήτηση Σ/Ν όταν αυτό ρητά και κατηγορηματικά προβλέπεται από τα ΠΔ του 1990 και του 2012. Ρωτά επίσης τι θα γίνει με τις ήδη υποβληθείσες στην τοπική πολεοδομία αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών στη Ζώνη Ι κατά παράβαση των ΠΔ του 1990 και 2012, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση στο υπό σύνταξη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σαντορίνης, οι περιοχές της Ζώνης Ι που αφαιρέθηκαν να τεθούν οριστικά εκτός Ζώνης Ι προκειμένου να οικοδομηθούν.
«Παγώνουν» οι άδειες δόμησης στη Σαντορίνη
Αιτία για την πρωτοβουλία αυτή είναι η δραματική επιβάρυνση της Καλντέρας μέσω της – νόμιμης ή αυθαίρετης – δόμησης και ιδίως από τις πισίνες.
Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση.
Και αφορά την ευρύτερη ζώνη της Καλντέρας, όπως ορίζεται από το διάταγμα προστασίας του νησιού (1990, τροποποιήθηκε το 2012) στην οποία:
- Αναστέλλεται έως το τέλος του 2025 (ή έως την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, αν αυτό συμβεί νωρίτερα) η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή υδάτινων στοιχείων (σ.σ. κάτω από τον χαρακτηρισμό «υδάτινο στοιχείο» τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά δημιουργούνται παρανόμως πισίνες και τζακούζι).
- Σε όλα τα κτίσματα με χρήση τουρισμού-αναψυχής (λ.χ. ξενοδοχεία) ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) θα πρέπει εντός διετίας να εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
- Εως το τέλος της χρονιάς (31.12.2024) η Υπηρεσία Δόμησης Θήρας θα πρέπει να ελέγξει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.
*Photo Credit: Shutterstock