Αρχαιολόγοι στην Σαουδική Αραβία ανακάλυψαν δίκτυο λεωφόρων με καλά διατηρημένους αρχαίους τάφους, 4.500 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, διεξήγαγαν μια ενδελεχή έρευνα κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, που περιλάμβανε εναέριες λήψεις από ελικόπτερο, εκσκαφές αλλά και μελέτη από δορυφορικές εικόνες.

Σε ευρήματα που δημοσίευσαν στο περιοδικό Holocene τον Δεκέμβρη, είπαν ότι πρόκεται για δρόμους νεκροταφείου που εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις των νοτιοδυτικών αραβικών πόλεων, Al-‘Ula και Khaybar. Μέχρι πρόσφατα ωστόσο, είχαν γίνει πολύ επιφανειακές έρευνες πάνω σε αυτά.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές, γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των δρόμων εδώ και χιλιάδες χρόνια» δήλωσε στο CNN, ο ερευνητής Matthew Dalton.«Ωστόσο δεν γνωρίζαμε την έκταση τους παρά μόνο όταν πάρθηκαν οι δορυφορικές λήψεις.»

Αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι ανακάλυψαν έναν χαμένο ναό του Ήλιου στην Αίγυπτο, ο οποίος χρονολογείται 4.500 χρόνια πριν. Ο κος. Dalton, δήλωσε πως όταν είδε τα ευρήματα από ελικόπτερο, διαπίστωσε ότι εκτείνονται για εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες χιλιόμετρα και πως πολλές από αυτές τις διαδρομές ακολουθούν τους σύγχρονους δρόμους.

«Διαπιστώνουμε συχνά πως οι κύριοι δρόμοι, ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές με τις αρχαίες λεωφόρους, αφού αποτελούν πιο σύντομη διαδρομή μεταξύ των δύο πόλεων.» συμπλήρωσε ο Dalton.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αρκετά δείγματα, από το 2600 με 2000 π.Χ, παρότι οι τάφοι χρησιμοποιούνταν μέχρι και 1000 χρόνια πριν.

«Οι συγκεκριμένοι τάφοι χρονολογούνται 4.500 χρόνια πριν και η αρχική τους μορφή έχει συντηρηθεί. Αυτό είναι που κάνει το συγκεκριμένο εύρημα να ξεχωρίζει από άλλα και βάζει την Σαουδική Αραβία στον αρχαιολογικό χάρτη- το επίπεδο συντήρησης είναι πραγματικά απίστευτο».Εξηγεί η ερευνήτρια Melissa Kennedy.

Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι να διεξάγει και άλλες έρευνες στον τόπο των ευρημάτων, πριν αναλύσει τα συνολικά δεδομένα. Οι επιστήμονες, αναμένουν πως θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις, με τον Dalton να θεωρεί πως οι λεωφόροι μπορεί να εκτείνονται μέχρι την Υεμένη, κυρίως επειδή παρόμοιοι τάφοι, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Συρία.

Πηγή: CNN