Σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα μετράει στις απώλειες γης η Ελλάδα μέχρι σήμερα, με την καταμέτρηση ως τις 8/8 να είναι στις 930.000 και σίγουρα σε αυτό το διήμερο θα έχουν προστεθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμα. Σύμφωνα με το Meteo, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη στην ευρωπαϊκή λίστα απωλειών γης από πυρκαγιά για το φετινό καλοκαίρι, με την Τουρκία και την Ιταλία να έχουν απωλέσει 1.6 και 1 εκατομμύριο στρέμματα αντίστοιχα.

Η Ισπανία βρίσκεται στην 4η θέση με 400.000 στρέμματα, ενώ ιδιαίτερα ήρεμο ήταν το φετινό καλοκαίρι για την έσχατη των μεσογειακών χωρών, την Πορτογαλία.

Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη σε ποσοστιαία άνοδο απωλειών σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο στο διάστημα 2002-2020, έχοντας αύξηση 336%. Για την Τουρκία η αύξηση είναι στο 314%, ενώ για την Ιταλία στο 148%.

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν σε πολλά συμπεράσματα. Ένα απ΄αυτά είναι πως σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο και με τέτοια γενικευμένη απειλή σε πολλά μέτωπα, η δασοπυρόσβεση και η κατάσβεση από εναέρια μέσα δεν μοιάζει αρκετή ούτε για τα κορυφαία κράτη σε σχεδιασμό και οργάνωση. Είναι απαραίτητο να στηθεί ένα νέο και πιο δραστικό σχέδιο.

* Φωτογραφία: Pexels/Marcus Kauffman