Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης το νέο αλλά «εξπρές»κύμα κακοκαιρίας, για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ σήμερα, Τρίτη, αναμένονται, σε όλη τη χώρα θα θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Επιπλέον, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν μόνο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα μειωθεί αισθητά – κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου- στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Ο μετερεωλόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, στον OPEN, δήλωσε πως το φαινόμενο θα προκαλέσει το αναμενόμενο βαρομετρικό χαμηλό. Πρόκειται για ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο ξεκίνησε την επέλασή του από τα βόρεια Βαλκάνια και ήδη επηρεάζει τμήματα του ελλαδικού χώρου, με έμφαση τα βόρεια και κεντρικά.

Ανέφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και τα χιόνια σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (από τα 600 μέτρα και άνω) , στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Επιπλέον, το χαμηλό θα φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό κάλεσε όσους μετακινηθούν με πλοίο -κυρίως στο Αιγαίο- να επικοινωνούν με τα λιμεναρχεία για τυχόν ακυρώσεις.

Για την Αττική, ο κος. Μαρουσάκης είπε ότι η μέρα θσ ξεκινήσει με βροχές στα ανατολικά και βόρεια και πως αργότερα αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά, χωρίς να αναμένονται ωστόσο ακραία φαινόμενα.

Παρόμοιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με την ημέρα να ξεκινά με τοπικές βροχές και χιόνια στη γύρω ορεινή – ημιορεινή ζώνη. Και στις δυο περιοχές αναμένονται άνεμοι ισχύος έως και 8 μποφόρ.

Νέο ήπιο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή

Από την Τετάρτη, το κύμα κακοκαιρίας θα περιοριστεί προς την κεντρική και νότια Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο ο καιρός θα παραμείνει καλός, ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως σημείωσε ο γνωστός μετεωρολόγος, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέχρι και 18 ή 20 βαθμούς.