Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η εικόνα της «πληγωμένης» Τουρκίας μας προκαλεί μια απέραντη θλίψη. Για τους ανθρώπους της, γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε ανίσχυροι μπροστά στα φυσικά φαινόμενα. Όταν οι εικόνες αυτές «ντύνονται» και με λόγια, τότε η θλίψη γιγαντώνεται, ειδικά όταν μιλούν όλοι όσοι βιώνουν αυτό το δράμα.

Η ΕΜΑΚ βρίσκεται εκεί και εργάζεται νύχτα-μέρα για να απεγκλωβίσει όσους περισσότερους γίνεται, ενώ για την τεράστια καταστροφή στις πληγείσες περιοχές μίλησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας, ο οποίος έχει άμεση επικοινωνία με τους διασώστες της ΕΜΑΚ.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Η ελληνική ομάδα διάσωσης απαρτίζεται από 36 άτομα πυροσβέστες 8 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Όπως είπε ο υποστράτηγος, έχουν διασωθεί πέντε άτομα από τους Έλληνες και έχουν ανασυρθεί επιπλέον πέντε νεκροί και πρόσθεσε πως «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια. Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις”. Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί».

Ο πυροσβέστης που έκλαιγε με το νεκρό παιδί

Για τον πυροσβέστη που η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε σε ζωντανή μετάδοση να κλαίει ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθειά του να ανασύρει ζωντανή την 7χρονη Φατμέ, ο Μπαλάφας είπε ότι «Ο συνάδελφος που είδατε ότι ήταν στεναχωρημένος και βγήκε κλαίγοντας από τα συντρίμμια, έχει 5 μηνών παιδί πίσω του. Αυτό που μου μεταφέρεται είναι ότι στα μάτια των άλλων, είμαστε οι ήρωές τους. Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε επαγγελματίες».

Συνεχίζοντας την επιχειρησιακή ανάλυση είπε ότι πλέον την διοίκηση έχει αναλάβει η ολλανδική ομάδα «γιατί είναι μεγαλύτερη σε αριθμό» ενώ «όλο αυτό ελέγχεται ως ομπρέλα από την AFAD από την αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία η οποία είχε σοβαρά προβλήματα στο να το διαχειριστεί».

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Αναχώρησε το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία περιλαμβάνει υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης. Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο στα Αδανα, εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρέσβης Mehmet Güllüoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον πρέσβη Güllüoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχθούν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 80 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία. Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Aegean.