Η Τουρκία έχει εντείνει τα σχέδια για τη στέγαση των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς τη βόρεια Συρία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε την Πέμπτη (23/02) ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες πλησιάζει τους 50.000.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 313.000 σκηνές έχουν στηθεί, ενώ 100.000 σπίτια σε κοντέινερ πρόκειται να εγκατασταθούν στη ζώνη καταστροφής που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα τόσο στην Τουρκία όσο και τη Συρία.
Turkey investigates building contractors as quake toll rises https://t.co/lyTVgv1MrT pic.twitter.com/8rWvnRhE4z
— Reuters World (@ReutersWorld) February 23, 2023
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία αυξήθηκε σε 43.556, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ενώ, στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών πλησίασε τους 6.000. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες και η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι 1.414 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.
Ακόμα, ο υποτυργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι περισσότερα από 600.000 διαμερίσματα και 150.000 εμπορικές εγκαταστάσεις είχαν υποστεί τουλάχιστον μέτριες ζημιές. «Οι πόλεις μας θα χτιστούν στα σωστά σημεία, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε ισχυρότερες πόλεις. Ξέρουμε τι είδους δοκιμασία αντιμετωπίζουμε και θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί», ανέφερε ο ίδιος στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TRT Haber.
#CanlıYayın📡 |📍Adıyaman | #Deprem Afeti Basın Açıklaması @murat_kurum @akaraismailoglu https://t.co/ebM5ukac9d
— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) February 23, 2023
Υπό έρευνα Τούρκοι εργολάβοι – Άρχισαν οι συλλήψεις
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε, επίσης, ότι οι Αρχές έχουν αρχίσει έρευνα για τους τους Τούρκους εργολάβους οικοδομών που θεωρούνται ύποπτοι για παραβίαση των προτύπων ασφαλείας, με αποτέλεσμα των πολλαπλασιασμό της κλίμακας της καταστροφής.
Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε ότι έχουν εντοπιστεί 564 ύποπτοι, με 160 άτομα να έχουν συλληφθεί επίσημα και πολλά άλλα να βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες και ετοιμάζεται για εκλογές εντός τεσσάρων μηνών, αντιμετωπίζει κατηγορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η δική του κυβέρνηση απέτυχε να επιβάλει τους οικοδομικούς κανονισμούς.
«Δεν έχει μείνει κανείς»
Περίπου 865.000 άνθρωποι ζουν σε σκηνές και 23.500 σε σπίτια σε κοντέινερ, ενώ 376.000 βρίσκονται σε φοιτητικές εστίες και δημόσιους ξενώνες εκτός της ζώνης του σεισμού, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν την Τρίτη (21/02).
Basın Açıklaması | Nurdağıhttps://t.co/q0zzXZxWAE
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 21, 2023
«Δεν έχει μείνει κανείς στην πόλη. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε», δήλωσε ο Τζανέρ Οζντεμίρ αφού κατέβηκε από το λεωφορείο που έφτασε από το Κιρικχάν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρέττας. Ο 19χρονος φοιτητής Ιστορίας ταξίδευε με τα δύο μικρότερα αδέλφια του προς τη Μερσίνα, όπου οι γονείς και τα αδέλφια του έμεναν σε συγγενείς. Είπε ότι ήθελε τώρα να μεταναστεύσει στην Ελβετία και να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί.
Άλλοι, των οποίων τα σπίτια υπέστησαν μόνο ελαφρές ζημιές, λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν. Ο Λαμί Σοϊλέρ, 53 ετών, συνταξιούχος μηχανικός, δήλωσε ότι είχε κουραστεί να καταφεύγει σε έναν πολυσύχναστο καταυλισμό. Όταν επισκέφθηκε το διαμέρισμά του στην Αλεξανδρέττα, την Πέμπτη (23/02), για να συγκεντρώσει καθαρά ρούχα και προμήθειες, συνάντησε τους γείτονές του και τους είπε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει με τη γυναίκα και το γιο του. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι μηχανικοί της πόλης επιθεώρησαν το κτήριο και δήλωσαν ότι είχε μόνο ελαφρές ζημιές και ήταν αρκετά ασφαλές για να μείνει κάποιος σε αυτό.
Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock