Στις μεγάλες καταστροφές καταργούνται οι διαφορές, καταργούνται οι αποστάσεις και ο καθένας προσφέρει με το πιο δυνατό του στοιχείο. Το Μεξικό είναι μια χώρα που (δε μας ξαφνιάζει καθόλου ότι) έχει πολύ καλές μονάδες σκύλων διάσωσης. Ο λόγος που δε μας ξαφνιάζει είναι γιατί τα σκυλιά αυτά έχουν εκπαιδευτεί να ανιχνεύουν και σε μια χώρα με τόσα ναρκωτικά, η ανίχνευση πρέπει να έχει γίνει επιστήμη σε αυτές τις μονάδες.

Έτσι, έχει ξεκινησει η αποστολή τέτοιας μονάδας προς την Τουρκία για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Την Τρίτη για την ακρίβεια, μπήκαν σε πτήση από το Μέχικο Σίτι με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη, 16 σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις.

Το Μεξικό βέβαια δεν είναι μόνο μια χώρα που έχει ανάγη σκύλους να ανιχνεύουν ναρκωτικά. Είναι μια χώρα σεισμογενής, με πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν όπου σεισμοί κατέστρεψαν πόλεις και τις αποδεκάτισαν, με πιο χαρακτηριστικό αυτόν του 1985, ο οποίος είναι ο πιο θανατηφόρος στην Ιστορία της χώρας, με 5.000 νεκρούς.

Μεξικό

Η συγκεκριμένη μονάδα σκύλων που στέλνει, απέκτησε μεγάλη φήμη μετά τον σεισμό του 2017, όταν είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές. Η Φρίντα, το κίτρινο Labrador Retriever που πέθανε πέρσι, έγινε διάσημη σε μερικά 24ωρα για την αποτελεσματικότητα της και η φωτογραφία με τα γυαλιά και τις μπότες που φοράει, έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Φρίντα έσωσε 12 ανθρώπους και βοήθησε να βρεθούν 40 πτώματα σε επιχειρήσεις σε Μεξικό, Αϊτή, Γουατεμάλα και Εκουαδόρ.

Μαζί με τα 16 σκυλιά του στρατού, θα πάει και η επίσης φημισμένη ομάδα εθελοντών διασωστών Los Topos de Tlatelolco (Τυφλοπόντικες του Tlatelolco) με τα δικά τους σκυλιά. Ο Ángel Daniel Hernández, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι ο γερμανικός ποιμενικός του, ο Rex, εκπαιδεύεται από την πρώτη μέρα που τον υιοθέτησε, πριν από πέντε χρόνια.

Μεξικό