Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών για τον άδικο χαμό χιλιάδων ανθρώπων. Το γεγονός ότι ακόμα και νεόδμητα κτίρια έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα έχει οδηγήσει σε μια περαιτέρω συζήτηση για το πώς οι εργολάβοι δεν ακολούθησαν τους οικοδομικούς κανονισμούς, αλλά και το πώς ευθύνεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητα του να πέφτει πλέον.

Μετά το εκτενές ρεπορτάζ του BBC που απάντησε στο γιατί τα νεόδμητα κτίρια δεν κρατήθηκαν όρθια, αλλά και του Bloomberg που αναφέρθηκε σε καταγγελίες πως οι κατασκευαστικές εταιρείες αφαιρούσαν κολώνες στήριξης από ορισμένα καταστήματα και χώρους στάθμευσης και κάνουν αλλαγές στους τοίχους στήριξης, τις πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων, οι τουρκικές αρχές «κυνηγούν» τους εργολάβους.

Ο σεισμός των 7,8 της κλίμακας ρίχτερ αναμφίβολα θα προκαλούσε ζημιές, ίσως και θανάτους, αλλά όχι 33.000 νεκρούς που μετράει η επαρχία Χατάι. Για παράδειγμα, η πόλη Ερζίν, που βρίσκεται 15χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την πόλη Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα, δεν είχε ούτε ένα νεκρό από ολική κατάρρευση κτιρίων.

«Η Ερζίν είναι μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την πόλη Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Εντούτοις δεν χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο ούτε και έχουμε τραυματίες. Οι μόνες απώλειες είναι κάτοικοι της πόλης μας που βρίσκονταν σε γειτονικές περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euronews ο δήμαρχος της Ερζίν Οκές Ελμάσογλου.

Ο δήμαρχος εξήγησε πως κατά την περίοδο της θητείας του δεν επέτρεψε να γίνει ούτε μία παράνομη κατασκευή. «Μου έλεγαν “θα χτίσουμε ένα κτήριο, θα μας δώσετε άδεια;” κι εγώ τους απαντούσα “δεν έχω τέτοια εξουσία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο”».

Όπως συμπλήρωσε, μιλώντας στο Euronews, «ακόμα κι αν πολεμήσεις το φαινόμενο αυτό, οι πολίτες θα συνεχίζουν να προσπαθούν να χτίσουν παράνομες κατασκευές. Αν δεν έχεις αρκετό προσωπικό, δεν έχεις 100% πιθανότητα να το ελέγξεις αυτό. Αλλά εμείς είχαμε τη θέληση και είπαμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο τη δική μας περίοδο».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο δήμος της Ερζίν είχε θεσπίσει και επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα έχοντας στείλει υποθέσεις στη δικαιοσύνη. «Με αυτή την έννοια η συνείδησή μου είναι καθαρή».

Σημειώνεται πως ο Οκές Ελμάσογλου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 2005, ενώ εξελέγη δήμαρχος το 2019 ως υποψηφίος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με μεγάλη πλειοψηφία.