Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει παγκόσμια θλίψη. Καθημερινά αναρτώνται βίντεο στα social media με εγκλωβισμένους ανθρώπους και μικρά παιδιά που σε πιάνει η ψυχή σου. Ένα τέτοιο βίντεο είναι κι αυτό που δείχνει ένα μικρό κοριτσάκι που βρίσκεται στα συντρίμμια και προστατεύει με το σώμα της τον μικρό της αδερφό, τον οποίο και χαϊδεύει όσο μιλάει με τους διασώστες.

Το κορίτσι ηλικίας 6 ετών ονόματι Mariam έσωσε τον κατά δύο χρόνια μικρότερο αδερφό της, Ilaaf, βάζοντας το χέρι της επί 17 ώρες πάνω απ’το κεφάλι του. Μάλιστα είχε διάλογο με έναν από τους διασώστες, λέγοντας:

«Βγάλτε με από κάτω από αυτά τα συντρίμμια, κύριε, εμένα και την αδερφό μου, και θα γίνω σκλάβα σας». Ο διασώστης παρηγορεί το κορίτσι και το διαβεβαιώνει ότι θα βγει σύντομα από τα συντρίμμια.

Ο πατέρας των παιδιών, Mustafa Zuhir Al-Sayed, είπε πως «νιώσαμε το έδαφος να τρέμει και μπάζα άρχισαν να πέφτουν πάνω από το κεφάλι μας. Μείναμε δύο μέρες κάτω από τα ερείπια» και πρόσθεσε: «Ελπίζω αυτό που περάσαμε να μην χρειαστεί να το περάσει ποτέ κανείς».

«Οι άνθρωποι μας άκουσαν και σωθήκαμε εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά. Δόξα τω Θεώ, είμαστε όλοι ζωντανοί και ευχαριστούμε όσους μας έσωσαν», κατέληξε.

Το βίντεο δείχνει επίσης τους ντόπιους να ζητωκραυγάζουν καθώς η Mariam και ο Ilaaf μεταφέρονται από τα ερείπια τυλιγμένοι σε κουβέρτες. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

Κάθε ώρα, η ελπίδα να βρεθούν άλλες οικογένειες εξασθενεί, την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν την επιβίωση πιο ακόμα πιο δύσκολη ακόμα για εκείνους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα κατεστραμμένα κτίρια. Το σπίτι του Al-Sayed βρίσκεται στην επαρχία Idlib, μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες στη βόρεια Συρία, όπου τουλάχιστον 1.220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τουλάχιστον 1.280 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ξεπερνά τους 9.400, αριθμός, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.