Περιεχόμενα
Πώς γίνεται να μην ανατριχιάζεις με τις εικόνες από την Τουρκία; Πώς γίνεται να μη φοβάσαι για έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, όταν οι περισσότεροι σεισμολόγοι το λένε και το ξαναλένε πώς κάποια στιγμή θα έχουμε έναν μεγάλο στην χώρα μας; Πώς γίνεται να είσαι χαιρέκακος κάτι τέτοιες στιγμές; Είναι πολλά τα ερωτήματα που τριγυρίζουν το μυαλό μας από τη Δευτέρα μέχρι τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές.
Μοιάζει αυτό το δράμα να μην έχει τελειωμό στην Τουρκία και τη Συρία. Και καταπώς φαίνεται, η σεισμική ακολουθία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς (αριθμός που θα αυξηθεί), εκατοντάδες αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, με τα σωστικά συνεργεία να υπερβαίνουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους, ένας ακόμη σεισμός είναι ενδεχομένως προ των πυλών.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στο MEGA, το γεγονός ότι τη νύχτα η σεισμική ακολουθία ήταν υποτονική, είναι ένα κακό σενάριο. «Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ στην Τουρκία. Αυτό είναι ό, τι χειρότερο και για τα σωστικά συνεργεία».
Επηρεάζει ο σεισμός της Τουρκίας την Ελλάδα και την Κύπρο;
Ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε και στην ανησυχία που έχει προκαλέσει ο σεισμός και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο. «Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα. Είναι μεγάλη η απόσταση από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε:
«Ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Και αυτό γιατί ο σεισμός αν γίνει, θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».
Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης»
Ένα ερώτημα που απασχόλησε τον κόσμο, ήταν γιατί κατέρρευσαν τόσα κτίρια στην Τουρκία. Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών βρέθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία που μετρά τις πληγές της, προκειμένου να μελετήσει αυτά τα αίτια. Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε:
«Εμείς εξετάζουμε κυρίως τα κτήρια, δηλαδή το γιατί έπεσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και γιατί άλλα δεν κατέρρευσαν ενώ ήταν δίπλα σε άλλα που έπεσαν και ήταν παρόμοια. Εξετάζουμε τη δομική υποδομή, την κατάσταση των κτηρίων. Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από το σεισμό. Συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων κυρίως στην κεντρική περιοχή» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε “μπες κάτω από το τραπέζι” ή “προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής”. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω».
Εξηγώντας γιατί έπεσαν κάποια κτήρια και άλλα άντεξαν ενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιο εργολάβο, με τον ίδιο μηχανικό, επανέλαβε ότι οφείλεται στην “αρμονική κατάρρευση”, δηλαδή στο πώς κινείται το έδαφος από το σεισμό. «Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο, η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε ενώ δίπλα, ένα τριώροφο κτήριο από σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα» είπε.
Οι δύο παράμετροι που παίζουν ρόλο
Το μέγεθος του σεισμού, το το οποίο συμβάλλει τόσο στην ένταση όσο και στην έκταση, αλλά και το βάθος του σεισμού, είναι οι δύο παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών τόνισε ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάτω από τα σπίτια και γιατί έγινε την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν.
«Ένα κτήριο τριών ετών κατέρρευσε χθες με έναν σεισμό 3,5 Ρίχτερ γιατί είχε ήδη καταπονηθεί», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι ένα εξασθενημένο κτήριο μπορεί να καταρρεύσει. «Έχω πάει σε πάρα πάρα πολλούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα. Δεν είναι μικρό. H οποιαδήποτε βοήθεια και αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα, δεν επαρκεί. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ό,τι γίνεται. Είναι περιοχές που ακόμα δεν έχει πάει άνθρωπος. Φοβάμαι ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο», κατέληξε.