Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, επανεξελέγη από το κοινοβούλιο της Ρώμης για δεύτερη συνεχή θητεία. Έλαβε πριν από λίγο τις 504 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών. Έτσι, εξασφάλισε την πλειοψηφία, που είναι αναγκαία για την επανεκλογή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με παρατεταμένο χειροκρότημα.

O 80χρονος Mattarella, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του κοινοβουλίου. Με λίγα λόγια επαναλαμβάνονται οι πολιτικές εξελίξεις του 2013 όταν, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, είχε επανεκλεγεί ο τότε πρόεδρος Giorgio Napolitano.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, η 2η θητεία του αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων, να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Mattarella, είχε εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει την εξουσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τον έπεισε να παραμείνει για τη «σταθερότητα» της Ιταλίας.

Ο ίδιος είπε ότι αισθάνεται «αίσθημα ευθύνης» να παραμείνει στην εξουσία υπό το φως των υγειονομικών και οικονομικών προκλήσεων. Ο πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρόσθεσε ότι «το καθήκον προς το έθνος πρέπει να υπερισχύει των προσωπικών μου επιλογών». Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε την επανεκλογή ως «υπέροχα νέα για τους Ιταλούς».

Δεν είναι σαφές εάν ο 80χρονος σκοπεύει να υπηρετήσει μια ολόκληρη επταετή θητεία, με ορισμένους στην Ιταλία να προτείνουν ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί για να επιτρέψει στον Ντράγκι να πάρει τη θέση του μετά τις ιταλικές εκλογές το 2023. Πολλοί βουλευτές έτρεμαν την αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές. Αυτό, για παράδειγμα, μπορούσε να συμβεί εάν ο πρωθυπουργός αντικαθιστούσε τον Mattarella.

Τα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας συμφώνησαν να επανεκλέξουν τον κ. Mattarella, αφού επτά γύροι ψηφοφορίας απέτυχαν να βγάλουν εναλλακτικό υποψήφιο και εξέφρασαν βαθιές διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο.