Εκτενές ρεπορτάζ για τον ρόλο της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatar Gate δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, αποδίδοντας στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» του Κατάρ.

«Η Καϊλή ήταν εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν πολύ για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι της έδωσαν το παρατσούκλι “εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ”. Ένας ευρωβουλευτής θυμάται να πίνει καφέ με την Καϊλή, όταν εκείνη ζήτησε τη βοήθειά τους για να “βελτιώσει τη γλώσσα” σε ένα ψήφισμα για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

»Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να καλέσουν το Κατάρ να διεξάγει έρευνες. Η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. “Απλώς σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το Κατάρ”», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής στον Guardian.

Σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα, κατά τη συζήτηση του σχετικού ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Καϊλή εξέπληξε τους συναδέλφους της όταν δήλωσε ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους μεταναστών εργατών.

Ένας ευρωβουλευτής, ο Ερίκ Μαρκάρντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέση του κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας στο Κατάρ (και σε τρία άλλα κράτη), δήλωσε στο NPR ότι «ήταν πολύ προφανές ότι [η Καϊλή] ήταν πολύ υπέρ της χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στο Κατάρ πολύ γρήγορα και με όχι τόσους πολλούς όρους, αλλά δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τις άλλες χώρες».

Ο Guardian σημειώνει πως στην Αθήνα, το σκάνδαλο του QatarGate, «όχι μόνο έχει συγκλονίσει τους Έλληνες, αλλά έχει ηλεκτρίσει μια πολιτική σκηνή που είναι ήδη προετοιμασμένη για τις εκλογές του επόμενου έτους»

Παράλληλα, φιλοξενεί δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου για την εμπλοκή της Καϊλή στο σκάνδαλο.

Γράφει το σχετικό απόσπασμα της βρετανικής εφημερίδας:

«”Είναι μια τραγική υπόθεση”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έπαιξε όχι μικρό ρόλο στην άνοδο της πρώην παρουσιάστριας ειδήσεων μέσω του κεντροαριστερού κόμματος. “Αδιανόητο πολιτικά, θεσμικά και ηθικά”».

Το μεγάλο λάθος της Εύας Καϊλή: Η κίνηση που την «έκαψε» και οδήγησε στην σύλληψή της

Την υπερασπιστική της γραμμής ετοιμάζει η Εύα Καϊλή, ώστε να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Το πρώτο βήμα για την αθώωσή της έγινε, με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη πάνω του, ώστε να την απαλλάξει.

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα χρήματα με τα οποία την βρήκαν μέσα στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες δεν είναι δικά της, γεγονός που υποστηρίζει και ο Τζόρτζι.

«Χρειαζόμασταν τις ΜΚΟ για να κινούνται τα χρήματα. Η Εύα δεν γνώριζε την προέλευσή τους» δήλωσε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ωστόσο, την θέση της επιβαρύνει μία λάθος κίνηση που έκανε: το γεγονός ότι έβαλε τον πατέρα της, Αλέξανδρο, να μεταφέρει τεράστιο χρηματικό ποσό σε βαλίτσα, με την οποία βρέθηκε από τις βελγικές αρχές.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δικαιολογήσει την πράξη της αυτήν. Προς το παρόν, η εξήγηση που δίνει μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, είναι ότι τα έδωσε στον πατέρα της να τα απομακρύνει ακριβώς επειδή «δεν ήταν δικά της».

Εάν η Καϊλή κριθεί ένοχη για τις κατηγορίες που τις προσάψουν οι βελγικές αρχές αντιμετωπίζει έως και 5 χρόνια φυλακή. Αν συνεργαστεί μπορεί να της επιβληθούν 3-4 χρόνια και ίσως με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πληρώνεται ακόμη και μέσα στην φυλακή, καθώς δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά της αλλά καθαιρέθηκε. Το ποσό που θα λαμβάνει μηνιαία ανέρχεται στα 8.000-8.500 ευρώ, χώρια τα επιδόματα.