O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, και ο υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, θα τιμωρηθούν με πρόστιμο από τη βρετανική αστυνομία για παραβίαση των περιορισμών του Covid-19 εν μέσω lockdown στις κυβερνητικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Downing Street.

Το σκάνδαλο Partygate, όπως έμεινε γνωστό, έχει φέρει τα πάνω κάτω στη Μεγάλη Βρετανία, με τους πολίτες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους. Η Scotland Yard ανακοίνωσε πως επιβάλλει άλλα 30 πρόστιμα σε άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία. Η Carrie Johnson, η σύζυγος του πρωθυπουργού, πρόκειται επίσης να λάβει κάποιο πρόστιμο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της.

Eκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας είπε: «Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών έλαβαν σήμερα ειδοποίηση ότι η Μητροπολιτική αστυνομία σκοπεύει να εκδώσει πρόστιμα εναντίον τους. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά θα σας ενημερώσουμε ξανά όταν το κάνουμε».

Η αστυνομία εξέδωσε τα πρώτα 20 πρόστιμα την 1η Απριλίου. Επιβλήθηκαν σε άτομα που παραβρέθηκαν σε δύο εκδηλώσεις στις 16 Απριλίου 2021, την ημέρα πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου. Ο Johnson είχε πει στη Βουλή ότι «όλες οι οδηγίες ακολουθήθηκαν πλήρως στην πρωθυπουργική κατοικία» και δεν παραβιάστηκε κανένα μέτρο, Ωστόσο, εκείνη την εποχή απαγορεύονταν οι συναθροίσεις και όποιος «έσπαγε» την καραντίνα ερχόταν αντιμέτωπος με πρόστιμα.

Το σκάνδαλο Partygate έχει επηρεάσει την δημοφιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχεται κριτική από αντιπάλους, οι οποίο τον πιέζουν να παραιτηθεί εάν του επιβληθούν κυρώσεις. Οι πολίτες, επίσης, δηλώνουν δυσαρεστημένοι μαζί του, καθώς έχασε την εμπιστοσύνη τους. Η  έρευνα για παράνομες συγκεντρώσεις στην Downing Street συνεχίζεται.

Έχουν ερευνήσει 12 συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στον κήπο της Downing Street, μέσα στο Νο 10, και μία στην κατοικία του ίδιου του πρωθυπουργού, στο Νο 11. Εάν ο Boris Johnson και ο Rishi Sunak αμφισβητήσουν τα πρόστιμα, η υπόθεση θα αντιμετωπιστεί μέσω δικαστικής διαδικασίας σε ένα ειρηνοδικείο, κεκλεισμένων των θυρών, όπως συνέβη με χιλιάδες άλλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Τι συμβαίνει στην Σανγκάη με τα πολύ σκληρά μέτρα κατά της Covid-19;

KFC: Κατηγορείται για «παραπλανητική» απεικόνιση της εκτροφής των κοτόπουλων – Τραγικές οι συνθήκες στο πτηνοτροφείο

Γαλλία: Macron και Le Pen ξαναρχίζουν τις εκστρατείες – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις