Η Elizabeth Holmes, το άλλοτε λαμπερό αστέρι της Silicon Valley που υποσχόταν επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με τη start-up που ίδρυσε, τη Theranos, κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών από το σώμα ενόρκων στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας όπου δικαζόταν.

Έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και περίπου 50 ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι, με ομόφωνη απόφαση, την έκριναν ένοχη για τέσσερις κατηγορίες, από τις έντεκα που αντιμετώπιζε συνολικά. Την απάλλαξαν, ωστόσο, από ορισμένες κατηγορίες, ενώ δεν συμφώνησαν για άλλες που της προσάπτονταν, όπως γράφει το BBC.

Καλώντας περίπου 30 μάρτυρες, η εισαγγελία προσπάθησε να αποδείξει ότι η Holmes ήξερε ότι το προϊόν που πουλούσε σε επενδυτές ήταν απάτη, αλλά παρέμενε προσηλωμένη στην επιτυχία της εταιρείας με κάθε κόστος.

Στη δίκη, πολλοί διευθυντές εργαστηρίου κατέθεσαν ότι είχαν ενημερώσει την ίδια για τα ελαττώματα στην τεχνολογία του Theranos, αλλά είχαν λάβει οδηγίες να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες τους. Την ίδια στιγμή, είπαν, η Holmes έλεγε στους επενδυτές ότι η τεχνολογία λειτουργούσε όπως είχε προγραμματιστεί.

Για την ώρα, αντιμετωπίζει την προοπτική να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης πολλών δεκαετιών. Η ποινή της θα ανακοινωθεί αργότερα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Οι ένορκοι σε αυτή τη δίκη διάρκειας 15 εβδομάδων συμμετείχαν σε μια περίπλοκη υπόθεση εν μέσω πανδημίας και προγραμματισμένα εμπόδια», δήλωσε η εισαγγελέας των ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο. «Η καταδίκη σε αυτή την υπόθεση αντικατοπτρίζει την ενοχή της κυρίας Holmes σε αυτή τη μεγάλης κλίμακας απάτη των επενδυτών και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την καταδίκη για τα εγκλήματά της», σημείωσε επίσης.

H Elizabeth Holmes και η Theranos

Το 2003, η Elizabeth Holmes παράτησε τις σπουδές της ως χημικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο Stanford, για να ιδρύσει τη Theranos, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ένα διαγνωστικό μηχάνημα ταχύτερο και φθηνότερο από όσο ήδη κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, ισχυριζόμενη πως η Theranos διέθετε τεχνολογία, με την οποία μπορούσε να κάνει μία σειρά διαγνωστικών τεστ σε οποιονδήποτε άνθρωπο, με λίγες σταγόνες αίματος.

Γρήγορα κέρδισε την προσοχή της Silicon Valley, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για «επανάσταση». Ως τα τέλη του 2010, είχε κερδίσει 92 εκατ. δολαρίων, ενώ έως το 2014 η Holmes ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes και Times. Στο απόγειό της, η εταιρεία της άξιζε 9 δισεκατομμύρια και η ίδια η Holmes είχε καταφέρει να αποκτήσει μια προσωπική περιουσία 3,6 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Η φούσκα που έσκασε

Ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal το 2015, ήταν αρκετό για να αποκαλυφθεί η απάτη. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία.

Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινικη δίωξη για απάτη.

Τα εξώφυλλα που την εκθείαζαν έδωσαν την θέση τους σε ερευνητικά ρεπορτάζ που αποκάλυψαν την απάτη, οδηγώντας την εταιρεία σε κατάρρευση και διάλυση το 2018.