Οι αποφάσεις του Vladimir Putin δεν επηρεάζουν μόνο τους πολίτες της Ουκρανίας, που βιώνουν τα δεινά του πολέμου εδώ και μήνες, αλλά και τους πολίτες της χώρας του. Μετά το διάγγελμα, όπου έκανε γνωστό την μερική επιστράτευση, προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση στη Ρωσία, πυροδοτώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις και βγάζοντας χιλιάδες Ρώσους πολίτες στο δρόμο.

Ηγέτες και αξιωματούχοι της Δύσης έσπευσαν να καταδικάσουν το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες νεαρών που επιχειρούν να περάσουν σε γεωργιανό έδαφος, πυροδοτώντας χλευαστικά σχόλια από τη πλευρά των Ουκρανών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «δειλία των ορκ», όπως αποκαλούν τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Οι πολίτες της Ρωσίας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του προέδρου της χώρας, καθώς, όπως λένε στις διαδηλώσεις, δεν θέλουν «να πεθάνουν για τον Πούτιν». Η καταστολή της διαμαρτυρίας είναι αναμενόμενα σκληρή, καθώς ο αριθμός των συλλήψεων στις διαδηλώσεις αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. ΜΚΟ που παρακολουθούν τις συλλήψεις και δημοσιεύουν τον αριθμό τους ανεβάζουν το νούμερο κατά δεκάδες μέσα σε λίγα λεπτά.

Επί του παρόντος, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.000 πολίτες σε όλη τη Ρωσία, σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης.

 

Ουρές στα σύνορα με τη Γεωργία

Ρώσοι που αρνούνται να πολεμήσουν έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα με τη Γεωργία, καθώς δεν μπορούν εύκολα με άλλο τρόπο να φύγουν από τη χώρα τους. Προβληματισμένοι είναι οι Γεωργιανοί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, καθώς οι ροές Ρώσων μεταναστών είναι μεγάλες.

Επιπλέον, ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να εξυπηρετούν Ρώσους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μεταξύ των οποίων και η Emirates που βγάζει διαθεσιμότητα όμως μόνο σε ακριβό ναύλο. Το σύστημα της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δεν δίνει διαθεσιμότητα σε φθηνό ναύλο (οικονομική θέση) κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία αεροπορικών εισιτήριων είτε αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

Οι πτήσεις από τη Μόσχα στις πρωτευουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, που δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

Περί τις 12 οι απευθείας πτήσεις από Μόσχα σε Αρμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν δεν εμφανίζονταν καν στη σχετική ιστοσελίδα.