Σουηδία, χώρα περίπου 10.5 εκατομμυρίων. Τα ημερήσια κρούσματα έχουν πιάσει τις 25.000 και γενικά από τις 28 Δεκεμβρίου έχουν πιάσει το πενταψήφιο και διαρκώς ανεβαίνουν. Οι νεκροί σε ημερήσια βάση έπιασαν το ρεκόρ ημερών με 16 ανθρώπους να πεθαίνουν. Στις 12 Ιανουαρίου, που ανακοινώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα στη διάρκεια της πανδημίας, ήτοι 25.215, οι νεκροί ήταν μόλις 4. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Σουηδία ίσως βρεθεί στην κορύφωση κρουσμάτων στο τέλος Ιανουαρίου με 70.000 κρούσματα!

Ελλάδα, χώρα 11 εκατομμυρίων περίπου. Τα ημερήσια κρούσματα από τις 27 Δεκεμβρίου και μετά κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 35.000. Έχουν υπάρξει και οι μέρες των 40 και 50 χιλιάδων, αλλά ο μέσος όρος είναι κάπου εκεί. Οι νεκροί δεν έχουν κατέβει από τους 50 από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ σε αυτή την έξαρση, το ρεκόρ νεκρών ανακοινώθηκε χθες, 13/01, με 95 ανθρώπους να πεθαίνουν.

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω νούμερα, θα αναρωτιέται ένα απλό πράγμα: πώς; Γιατί τέτοια απόσταση ανάμεσα σε δύο χώρες με ίδιο πληθυσμό, αλλά σαφώς με διαφορά νοοτροπίας, πιο αραιοκατοικημένη, με διαφορετικό lifestyle και με διαφορετικό παρελθόν; Μπορούν αυτά να εξηγήσουν απόλυτα αυτή την απόσταση;

Η Σουηδία είναι μια χώρα που στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τότε που δε γνωρίζαμε τι μας συμβαίνει, αποφάσισε να πάρει την επιλογή της ανοσίας της αγέλης. Κατακρίθηκε αρκετά και βρέθηκε να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ξεπερνώντας καθημερινά από τον τρίτο μήνα και μετά, τα 1.000 κρούσματα. Για εκείνη την εποχή, τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμαινε ένα σοκ.

Όμως, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά, η Σουηδία είδε τα κρούσματα της να ανεβαίνουν στα 6-7.000 κατά μέσο όρο μεν, αλλά τους νεκρούς της να πέφτουν διαρκώς. Σήμερα, η Σουηδία έχει γύρω στους 6.000 νεκρούς λιγότερους από την Ελλάδα, παρά το ότι τα κρούσματα είναι πάνω κάτω ίδια.

Γιατί η Σουηδία «άντεξε» τις αρχικές απώλειες και τώρα «συλλέγει τους καρπούς»

Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 23:00 και θα είναι μόνο για καθήμενους, με ανώτερο αριθμό σε κάθε τραπέζι τα 8 άτομα.

Ως προς τον εμβολιασμό, η σκανδιναβική χώρα έχει εμβολιάσει πλήρως 7.78 εκατομμύρια του πληθυσμού της και βρίσκεται πολύ κοντά στο 80% του εμβολιασμού. Αυτό είναι μια βασική εξήγηση για τη χαμηλή θνησιμότητα των τελευταίων 11 μηνών και δικαιολογεί τη διαφορά ανάμεσα στους μονοψήφιους νεκρούς του τέλους του 2021 και στους over 50 του τέλους του 2020.

Με λίγα λόγια, ναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη ζωή των Σουηδών σε σχέση με τους Έλληνες, είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν τέτοια διαφορά στους νεκρούς. Οι Σουηδοί έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας παραπάνω από τους πολιτικούς, όπως όλες οι σκανδιναβικές χώρες. Κάνουν τα check up τους και ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ οι συναναστροφές τους σε εβδομαδιαία βάση είναι λιγότερες λόγω κουλτούρας.

Το πολύ σημαντικό επίσης είναι πως οι Σουηδοί δεν υπέστησαν τους περιορισμούς της Ελλάδας ή άλλων κρατών στην καραντίνα. Γι΄αυτό τους ήταν πιο εύκολο να υπακούσουν απόλυτα στους περιορισμούς που μπαίνουν κατά καιρούς σε διαστήματα μικρής διάρκειας. Περιορισμοί που ούτως ή άλλως δεν τους δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Στις 23:00 κλείνουν τα μαγαζιά, στις 00:00 το πολύ είχαν επιστρέψει σπίτι τους από τη σαββατιάτικη έξοδο.

Φυσικά, σε όλα αυτά δε γίνεται να αμεληθούν οι διαφορές σε κυβερνητικές πολιτικές, όχι μόνο στις παρούσες κυβερνήσεις, αλλά σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και αναφερόμαστε τόσο στη στέλεχωση του συστήματος υγείας όσο και στα μέσα μεταφοράς.