Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να υποβάλουν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στο NATO, τον Μάιο, σύμφωνα με σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να ανακοινώσουν τις αιτήσεις τους από 16 έως 22 Μαΐου, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα Expressen. Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές που επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα.

Οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Μαΐου. Ύστερα θα ανακοινώσουν ότι θα υποβάλουν το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αναφέρει η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti. Οι δύο χώρες σκέφτονται σοβαρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τις αρχικές τους αντιρρήσεις, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διατάραξε την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, είπε τότε ότι η χώρα της, θα αποφασίσει εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία σε μερικές εβδομάδες, παρά το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να εξοργίσει την Μόσχα. Υπό τις ίδιες σκέψεις κινείται και η Σουηδή ομόλογός της, Magdalena Andersson, καθώς θεωρεί ότι όλα είναι πιθανά να συμβούν μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για «συνέπειες» από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έχει αναφέρει στο παρελθόν την επιθυμία της, οι δύο χώρες να δράσουν από κοινού. Άλλωστε, η Σουηδία είχε επιβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει την Φινλανδία σε ό,τι επιλέξει. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ευρεία αναθεώρηση της πολιτικής ασφάλειας θα ολοκληρωθεί έως τις 13 και όχι στις 31 Μαΐου, ενώ μετά την ανάλυση της Φινλανδίας που έχει ήδη δημοσιευτεί «υπάρχει μεγάλη πίεση».

Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ένταξης στο NATO

Το 68% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στη συμμαχία, με μόνο το 12% κατά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Μια ανάλυση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Yle επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών, υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η μερίδα όσων τάσσονται υπέρ αναμένεται να αυξηθεί, καθώς περισσότεροι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος του Κέντρου θα πρέπει να αποκαλύψουν την στάση τους.

Μια δημοσκόπηση έκανε γνωστό ότι το 57% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ένα ποσοστό που αυξήθηκε από τον Μάρτιο. Αυτοί που ψηφίζουν κατά μειώθηκαν στο 21% από 24%.

Οι δύο χώρες είναι επίσημα αδέσμευτες στρατιωτικά, αλλά έγιναν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχοντας σε ασκήσεις και ανταλλάσσοντας πληροφορίες. Εγκατέλειψαν την προηγούμενη στάση αυστηρής ουδετερότητας όταν εντάχθηκαν στην Ε.Ε το 1995 μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα, μάλιστα, έφτασαν τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στο λιμάνι Τούρκου της νοτιοδυτικής Φινλανδίας για εκπαίδευση με το ναυτικό της Φινλανδίας. Η διήμερη άσκηση, που είναι άσκηση ρουτίνας, σύμφωνα με τον αρχηγό του Επιτελείου του Λιμενικού Στόλου, θα ξεκινήσει στις 28 Απρίλιο. Ουσιαστικά θα προετοιμάσει τα πλοία της Φινλανδίας να μπουν στις δυνάμεις απόκρισης του ΝΑΤΟ το 2022 και θα επικεντρωθεί σε «αντίμετρα ναρκών και σε πολυεθνικό πλαίσιο», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σανγκάη: Νέο ρεκόρ θανάτων από Covid – Στο Πεκίνο ξεκίνησαν τεστ στους 21 εκατ. κατοίκους

Ρίο ντε Τζανέιρο: Το καρναβάλι επιστρέφει στη ναυαρχίδα του μετά από 2 χρόνια

Ενέδρα θανάτου στη Βοιωτία: Πυροβόλησαν με καλάσνικοφ τον Γιάννη Σκαφτούρο στην αυλή του σπιτιού του