Για 4η συνεχόμενη χρονιά, οι τιμές στο σουβλάκι καταγράφουν ανοδική πορεία, αφού εκτός από λόγους παγκόσμιας αγοράς, όπως είναι η ακρίβεια στα σιτηρά ή στο ρεύμα που ξεκίνησε το 2022, υπάρχουν και έκτακτα περιστατικά που φέρνουν ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες σουβλατζίδικων να αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές πώλησης.
Όπως αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης σε ρεπορτάζ της πρωινής εκπομπής του MEGA, υπήρξε μια περίπτωση πανώλης στα αιγοπρόβατα, η οποία έφερε μείωση στην παραγωγή κρέατος, άρα αύξηση τιμής στην διαθέσιμη προς πώληση και κατανάλωση παραγωγή, που οδηγήσε αλυσιδωτά και σε άνοδο τιμής στο σουβλάκι. Ως και 12% ήταν η αύξηση στις τιμές του κρέατος τον Αύγουστο.
Το διασημότερο street food στην Ελλάδα κι ένα από τα διασημότερα στον κόσμο, βρίσκεται από το 2019 σε διαρκή άνοδο σε επίπεδο τιμής, με αποτέλεσμα να έχει πάει από τα 2-2,2 ευρώ που ήταν τότε, στα 3,50, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα 4,20 ευρώ. Κι αυτές οι τιμές θα φαντάζουν προσιτές και φθηνές σε σχέση με αυτές που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον και στα επόμενα χρόνια στο σουβλάκι, αφού αυτό το πρόβλημα με την πανώλη θα φέρει νέες αυξήσεις που θα πάνε το μίνιμουμ στα 3,70 και την ανώτερη τιμή στα 4,50 ευρώ, ενδεχομένως να δούμε και περιπτώσεις με 5 ευρώ.
Για όσους γνωρίζουν, ένα τυλιχτό στα σουβλατζίδικα στο Λονδίνο, κοστίζει 6 λίρες μίνιμουμ, οπότε φαίνεται πως σιγά σιγά οδεύουμε σε μια τιμή ίδια και εδώ, με το σουβλάκι να πηγαίνει σιγά σιγά προς την πολυτέλεια, αγγίζοντας τις τιμές των μπέργκερ σε μερικά χρόνια. Που κι αυτά θα αυξηθούν εξίσου.
Κάποιος θα πίστευε ότι η αύξηση θα ήταν αναγκαία για αυτό το διάστημα, μέχρι να επανέλθει η παραγωγή, αλλά έχουμε δει πολύ καλά και στο παρελθόν πως καμία αύξηση δεν είναι προσωρινή και πως μόλις το κοινό τη συνηθίσει, διατηρείται και θεωρείται η νέα κανονικότητα.
Σε λίγο, το σουβλάκι θα το βλέπουμε σε καταλόγους γκουρμέ εστιατορίων, σε fine dining μαγαζιά και δε θα μας κάνει καμία εντύπωση.