Ένα βίντεο στο οποίο ο Σπήλιος Λιβανός φαίνεται να εκφράζεται με απρεπή τρόπο για τις πολιτικές κινήσεις που έγιναν το 2007 μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία που σκότωσαν 49 ανθρώπους, έφερε την οργισμένη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί και σε λίγη ώρα θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του, σε μια κίνηση που περνάει μηνύματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει, ο κ. Σπήλιος Λιβανός συνομιλεί σε μια συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης, κ. Πέτρο Δούκα, και καυχιούνται για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή εκείνη την περίοδο, στην οποία μάλιστα είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές λίγες εβδομάδες αργότερα και η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει για δεύτερη φορά.

Πρώτος ο κ. Δούκας ακούγεται να λέει ότι «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε… Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Σε αυτόν τον πανηγυρικό λόγο για μια από τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ελλάδας, που 49 άνρωποι έχασαν τη ζωή τους και κάηκαν τόσα στρέμματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε να προσθέσει το εξής ιλαροτραγικό: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία». Μετά απ΄αυτή τη συμπλήρωση του υπουργού, όλοι οι παρίσταντες γελάνε και προχωράει η κουβέντα για τις αποζημιώσεις από τον παγετό.

Για έναν οποιονδήποτε δημόσιο λειτουργό, τέτοια συμπεριφορά είναι το δίχως άλλο κατακριτέα, πολύ περισσότερο για έναν υπουργό. Και η παρέμβαση του πρωθυπουργού με την αποπομπή του κ. Λιβανού, είναι ένα μήνυμα που δίνεται προς πάσα κατεύθυνση.

https://www.youtube.com/watch?v=yagM_m1NYS8